Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s mužem, který měl ženu v Jablonci znásilnit a pak zkusit zabít: V minulosti už třikrát útočil!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Zdeněk Matyáš)
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2017
12:57

Třikrát za znásilnění byl v minulosti odsouzen čtyřiapadesátiletý Jozef Giňa, který podle obžaloby před rokem v Jablonci znásilnil a pokusil se zabít čtyřicetiletou ženu. Vyplývá to z rejstříku trestů, který při dnešním líčení u soudu v Liberci přečetla předsedkyně senátu. V souhrnu byl za znásilnění potrestán 15,5 roku vězení, v posledním případě bylo nařízeno i ambulantní psychiatrické léčení. Nyní mu za pokus vraždy a znásilnění hrozí 15 až 20 let. Giňa byl v minulosti souzen dvakrát i za loupež, násilí na úřední osobě a podvod.

Rozsudek v tomto případě by mohl zaznít na příštím hlavním líčení 8. ledna. Zbývá vyslechnout tři svědky, které se ale nedaří předvolat.

Podle obžaloby Giňa loni 2. září navečer popíjel se svoji známou alkohol na lavičce u Penny Marketu v Jablonci a poté po ní chtěl sex. Dnes u soudu vypovídal pár, který je tam viděl popíjet a líbat se. „Měli se k sobě,“ uvedla svědkyně Anna D. Její přítel Marian D. uvedl, že Giňa je za střízliva slušný člověk. „Když se napije, je to horší. Je agresivní a panovačný a na slabší si dovoluje,“ uvedl. Giňa i žena byli opilí, i proto raději po chvíli druhý pár odešel.

Podle obžaloby Giňa odešel později i s ženou k mostu u potoka v ulici Ivana Olbrachta, kde ji znásilnil. Následně, aby zakryl svůj čin, se ji podle spisu pokusil zabít. Seděl ženě na zádech, držel jí hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji rdousil. Žena měla po napadení zlomený kotník od kamene, kterým ji útočník udeřil.

Znalec Jaroslav Zvěřina už při minulém líčení uvedl, že Giňa trpí útočným sadismem. Je jen omezeně gramotný a mentálně je na úrovni školáka. Za znásilnění byl podle rejstříku trestů odsouzen v letech 1984, 1990 a 2000. V posledním případě v Liberci-Vratislavicích zatáhl ženu do křoví, rukou ji opakovaně tloukl do hlavy i hrudi a znásilnil. Potrestán byl tehdy sedmi lety vězení a ambulantní léčbou. Tentokrát znalec navrhuje ústavní ochrannou psychiatrickou či sexuologickou léčbu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání