Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední přání hrdiny z Afghánistánu Jaroslava Mevalda (†39): Chtěl zpátky do služby. Z armády ho ale propustili!

Autor: dce, ČTK - 
15. listopadu 2017
15:01

Smutný konec má příběh českého hrdiny Jaroslava Mevalda (†39). Před třemi lety ho na misi v Afghánistánu zasáhla protitanková střela. Přestože byl zraněný, kryl své kolegy a opětoval střelbu. Po uzdravení se chtěl vrátit do služby, ale jeho zdravotní stav mu to nedovolil. Zemřel náhle minulý pátek.

Smrt Jaroslava Mevalda (†39) zasáhla jeho blízké nečekaně. Od vážného zranění na misi v Afghánistánu uplynuly více než tři roky a jemu se podařilo uzdravit se natolik, že sám zvažoval, že by se vrátil do armády. 

„Chci zpátky do služby. Je to práce, která mě baví a kterou jsem dělal hodně let. Je to i kvůli kolegům. Jsme na sebe zvyklí, věříme si a ta podpora tam je potom důležitá,“ říkal podle iRozhlas.cz už v roce 2014.

„Snažil jsem se vrátit do armády, ale ze zdravotních důvodů mě museli z armády propustit,“ prozradil loni České televizi.

Jeho smrt zarmoutila mnoho lidí, kteří o ztrátě veterána nyní píší na sociálních sítích.

„Nesmírně si vážím všech, kdo v uniformách Armády České republiky bojují po boku spojenců za lepší svět. I proto mnou silně otřásla zpráva o smrti veterána z Afghánistánu Jaroslava Mevalda. Přál bych si mít možnost udělat víc, než jen vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal Jiří Drahoš, kandidát na prezidenta.

V červenci roku 2014 nejprve zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka čtyři čeští vojáci a pátý zemřel později v nemocnici. Jen několik dní po tomto střetu byla napadena také jednotka, v níž byl Mevald. Při dopadu protitankové střely tehdy Mevald utrpěl těžká zranění, včetně poranění hlavy. Přesto opětoval střelbu a kryl své spolubojovníky.

( 7. prosince 2017 13:12 )

Každé úmrtí je velice smutné,zvláště pro pozůstalé. Nicméně pracovat jako žoldák v zahraničí pro peníze není zrovna šťastné rozhodnutí.Náš tisk či poslanci to označují jako vyslání mise.No dřív se říkalo žoldák za peníze a když si to člověk zvolí,musí počítat i se smrtí.Chceme mít armádu a armáda musí být konkurence schopná a musí vydělávat.Je otázka k čemu naše vlast potřebuje armádu a navíc vysílat jí na mise??? Při tom jde pouze o donucovací práce v cizí zemi či vraždy jiných lidí nebo se nechat zabít za medaile a za peníze.

plebejec ( 16. listopadu 2017 11:22 )

Jeden prachsprostě obyčejný den s funebráckým, nekrofilýn bulvárem "P...k": (16.11) Český showbyznys ve středu zdrtila zpráva o smrti herce Jaroslava Šmída (†47), Smrt vojáka Jaroslava Mevalda (†39): Hrdinu našli mrtvého v posteli Zvrat: Mladičká modelka (†14) možná nezemřela vyčerpáním, vzrůstá podezření o vraždě Masový vrah Charles Manson (83): Umírá na smrtelné posteli Rozrušený Gott na pohřbu Štědrého Manévry s Gottem na pohřbu Štědrého: Střežený příjezd, ochranka a… Dočká se Špinarová posmrtné ceny? Fotka na Facebooku odhalila 49 let staré tajemství: Otec syna zavraždil a pak… Sebevražda v Dejvicích? Mrtvý muž ležel v bytě s bodným zraněním Vágner na pohřbu Štědrého (†80): Unikl smrti už před 50 lety! Nejtěžší chvíle Bohdalové nad rakví Štědrého: Dojemná slova pro… Pohřeb zpěváka Karla Štědrého (†80): Rozrušený Gott a plačící Bohdalka! Smrt Ribanny zarmoutila i Gotta: Měla charisma! Jsem smutný Drsný film o Pistoriusovi šokoval rodinu mrtvé Reevy (†29): Záběry, jak ji zabil! Tajemství pohřbu Karla Štědrého (†80): Proč nezazněl jeho hlas? Zemřela filmová indiánka Ribanna! Odešla za Vinnetouem do nebe Zemřel Robert Knight: Zpěvák světového hitu Everlasting Love! Ámen!

plebejec ( 16. listopadu 2017 11:15 )

Aby nedošlo k omylu: Škoda každého ztraceného života, ...každá smrt je smutná událost. Škoda mladé holky, škoda vojáka, policisty, hasiče, záchranáře, škoda umělce, sportovce. Ale, taky škoda obyčejného člověka (podle havlokavárniku ...lůzy) Tohle je společné a spravedlivé pro člověka. A teď ty posmrtné rozdíly,...holka je jako vždy, „krásná“, voják, polucista, hasič, záchranář „hrdina, politik „známý“, umělec „oblíbený“, sportovec „slavná legenda“. To pravé ořechové pro pisálky nekrofilního Plesku. Jen tá „luza“ zustává „anonymní“. Za každou sekundu ve světě umírají tisíce lidí, ani pes po nich neštěkne.

jany ( 15. listopadu 2017 23:03 )

nekde psali o sebevrazde, je to pravda? bylo to v nejake diskusi, muze to byt jen fama

jany ( 15. listopadu 2017 23:00 )

a nepise se nekde jak umrel, ve smyslu na co? selhal nejaky poskozeny organ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání