Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pět lidí se na Olomoucku přiotrávilo oxidem uhelnatým: Byly mezi nimi i dvě děti!

Pět lidí se na Olomoucku přiotrávilo oxidem uhelnatým: Byly mezi nimi i dvě děti! (ilustrační foto)
Pět lidí se na Olomoucku přiotrávilo oxidem uhelnatým: Byly mezi nimi i dvě děti! (ilustrační foto)  (Autor: ZZS PK)
Autor: ČTK - 
15. listopadu 2017
09:21

Pět lidí se ve středu brzy ráno přiotrávilo unikajícím oxidem uhelnatým v jednom z rodinných domů ve Šternberku na Olomoucku. Všichni skončili v nemocnici, šlo o tři dospělé a dvě děti. Přivolaní hasiči na místě naměřili velmi vysoké koncentrace oxidu uhelnatého, prostory domu poté odvětrali.

Hasiči do Kollárovy ulice vyrazili kvůli úniku plynu dnes před 06:00. „Muž, který událost hlásil, byl s ostatními obyvateli domu, dalšími dvěma dospělými osobami a dvěma dětmi, na balkoně. Hasiči celý dům postupně odvětrali, neustále měřili koncentrace oxidu uhelnatého, a jakmile nenaměřili žádné hodnoty, byt předali odpovědné osobě,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Na místě zasahovala i zdravotnická záchranná služba, která všechny osoby z domu odvezla na ošetření do nemocnice, dodala mluvčí.

Podobný případ řešili policisté loni v listopadu, kdy se otrávili oxidem uhelnatým dva lidé v jednom z bytů v centru Olomouce. Záchranáři je našli v koupelně, oba skončili v péči záchranné služby. Při měření hasiči zjistili mimořádně velkou koncentraci oxidu uhelnatého, která mnohonásobně překračovala bezpečnou hranici.

Ročně je v Česku zaznamenáno několik otrav oxidem uhelnatým, který je produktem nedokonalého spalování. Nejčastější příčinou úniku v domácnostech jsou netěsnosti plynových kotlů. Otrava však může snadno nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla nebo je zanesený komín. Hasiči proto nabádají k pravidelné kontrole a revizi topidel, ohřívačů vody a plynových kotlů. Lidé by si měli také pořídit detektor nebezpečných plynů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání