Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Neviditelný zabiják přiotrávil rodinu z Brněnska. Pět lidí skončilo v nemocnici

Komín je potřeba řádně čistit.
 (Autor: archiv)
Autor: ČTK - 
27. září 2017
21:54

Pět lidí se dnes odpoledne přiotrávilo oxidem uhelnatým v rodinném domě v Blučině na Brněnsku. Skončili poté v nemocnici. Plyn unikl z kotle ve sklepě domu. Na webu hasičského sboru to oznámil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči v domě zasahovali kolem 17:30. Na místo si je vyžádala posádka záchranné služby, která zaznamenala zvýšené množství oxidu uhelnatého. „Hasiči již u vstupu do domu naměřili nebezpečné koncentrace tohoto plynu. Uvnitř byla situace ještě horší, a proto bylo nutné použít dýchací přístroje,“ sdělil mluvčí.

Hasiči zasáhli včas

Hasiči pomohli záchranářům při ošetřování přiotrávených lidí. Poskytli jim kyslík a jednoho muže a jednu ženu museli z objektu vynést. Současně dům odvětrávali, zastavili plyn a měřili koncentrace plynu.



Celkem se nebezpečného plynu nadýchali dva muži, dvě ženy a jedno dítě. O všechny se postaraly posádky záchranné služby a po nezbytném ošetření je přepravily do nemocnic.

V krátké době podruhé

V poslední době je to druhý případ otravy oxidem uhelnatým. Zhruba před týdnem zasahovali hasiči v Brně u podobné události, kdy na místě jedna žena zemřela. „Upozorňujeme proto, že je nutné, aby plynové kotle pravidelně kontrolovala způsobilá osoba. Stejně tak kouřovod a komínové těleso. V místnostech s plynovým kotlem je nezbytné větrat,“ uvedl mluvčí hasičů.



Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu, který se uvolňuje při nedokonalém spalování. K příznakům otravy patří nevolnost, zvracení, bolest hlavy a pocit na omdlení. V případě podezření na otravu je nutné opustit zamořenou místnost. Jako preventivní opatření je možno použít hlásiče oxidu uhelnatého.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi