Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Míša (†12) zemřela před zraky spolužáků: Z její smrti obžalovali učitelku Petru

Autor: shp - 
21. září 2017
19:53

Bylo to mladé a nadané děvčátko. Život školačky Míši (†12) vyhasl loni v lyžařském středisku Krompachy-Plejsy při tragické nehodě. Rodiče a další příbuzní od té doby volají po spravedlnosti. Slovenská justice se nyní konečně rozhoupala. Prokurátorka podala žalobu na učitelku Petru S., která měla na Míšu dávat pozor.

Prokurátorka Okresní prokuratury v Spišské Nové Vsi vrátila v květnu případ policii kvůli doplnění vyšetřování. Podle jejího názoru důkazy, které tehdy vyšetřovatel předložil, nestačily k postavení obviněné učitelky Petry S. před soud. A právě tu vinní rodiče Míši ze smrti dcerky.

Prokurátorka zjistila vícero pochybení, která se týkají způsobu vykonání vyšetřovacího pokusu a výslechu nezletilých svědků a výslechu znalce z oboru zdravotnictví,“ informoval tehdy web Pluska.sk mluvčí Krajské prokuratury v Košicích Milan Filičko. Doplněný vyšetřovací spis se v těchto dnech vrátil zpět okresní prokurátorce.

Ta po jeho prostudování podala obžalobu na Petru S. za zločin usmrcení a zločin ublížení na zdraví. „Jde o skutek z 3. května 2016, kdy na školním lyžařském výcviku obviněná neplnila řádně povinnosti pedagogické vedoucí lyžařského výcviku,“ prohlásil Filičko pro Plus Jeden Deň.

Dodal, že z toho vyplynulo, že učitelka umožnila pohyb více dětem v terénu a dvě z nich při sáňkování ve vysoké rychlosti narazily do stromů a skal na sjezdovce i mimo ni. „Následkem čehož jedna nezletilá utrpěla smrtelné zranění a druhá se těžce zranila,“ vysvětlil mluvčí.

Rodiče děvčátka jsou šťastní, že se případ rozhýbal. „Nechceme pomstu, jen spravedlnost, protože víme, že dítě nám už nic nevrátí. Naše šikovná a nadaná dcerka nežije, zodpovědná žena učí, jako by se nic nestalo. Je nejvyšší čas, aby padl rozsudek,“ prohlásil otec nebohé Míši Juraj.

Měli jsme možnost nahlédnout do spisu. Vyšetřovatel vyslechl svědky, dokonce zjišťoval i meteorologické podmínky, jaké byly v daný den, prověřoval i školní řád, kterým se všichni na lyžařském výcviku řídili,“ uvedli manželé Juraj a Iveta. Ti věří, že soud už nic nezdrží.

Slovenskem otřásl případ unesené školačky Miji:

Video  Reportáž TV Joj o unesené Mije  - TV Joj
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 22. září 2017 14:06 )

tak vám teda řeknu, to je teda pořádně zapeklitej případ. ta úča je asi dost psychicky v pr. . náhoda je debil, tohle kdo měl ovlivnit? ta učitelka jak to měla uhlídat? když bude s děckama ve třídě nad třetí lavicí uprostřed sletí kryt od zářivky na hlavu děcka (at se nic takovýho nestane) , tak taky pujde do basy učitelka, že nedala pozor?

lunatic ( 22. září 2017 12:36 )

V demokracii by si měly děti sáňkovat tam,kde si to samy vybraly ,protože jde o svobodu volby;koho by asi rodiče chtěli obžalovat později,když by si např.dcera špatně zvolila životního partnera a zůstala sama,se 2 anebo i více dětmi?Vyloučil snad někdo možnost sebevraždy? Prostě je to složité - už aby napadl sníh

jetela ( 22. září 2017 11:57 )

To jako ta ucitelka mela za kazdym ditetem behat, Byla to nestastna nahoda.

crush ( 22. září 2017 11:07 )

Obviniť učiteľku zo zabitia žiačky je hovadina. To ako mala ustrážiť? To sa majú podla školského poriadku sánkovať po jednom? Skôr je to chyba strediska, že je vôbec možné zájsť so sánkami do lesa medzi stromy zo zjazdovky alebo svahu pre sánkarov. Poslať učiteľku do basy je nezmysel. Malo ich tam byť viac, keď majú tie decká ustrážiť. Malá Míša až taká šikovná byť nemohla, keď to napálili ešte s ďalšou do stromu... Čo si rodičia predstavovali, že má učiteľka robiť, ako Ďalej chodiť do práce a učiť? Má z toho určite traumu do konca života, to je dostačujúci trest...

sarka.q ( 22. září 2017 08:40 )

Chudák učitelka, jak měla uhlídat několik sáňkujících dětí ? Jak měla ovlivnit kdo kam řídí sáňky ? Jak by tomu zabránila i kdyby hlídala jen to jedno dítě? Dohonila by ho po svahu ? Proč se mstít učitelce, která dělá v dnešní době tolik nevděčné povolání? Copak tu holku zabila schválně nebo co? Copak děti nedělají schválně zakázané věci? Je to neštěstí, ale nevidím důvod proč trestat učitelku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání