Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ze sbírky na slovenský národní poklad zmizelo zlato: Slováci přišli i o 28 milionů z peněžní části sbírky

Ze sbírky na slovenský národní poklad zmizelo zlato: Slováci přišli i o peněžní část sbírky (ilustrační foto).
Ze sbírky na slovenský národní poklad zmizelo zlato: Slováci přišli i o peněžní část sbírky (ilustrační foto).  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
27. června 2017
16:04

Z takzvaného Národního pokladu Slovenska, na který se obyvatelé pětimilionové země skládali po vzniku samostatného státu v roce 1993, zmizely desítky předmětů ze zlata. Informovala o tom dnes národní kulturní instituce Matica slovenská, která sbírku v minulosti vyhlásila. Kontrola také zjistila poškození uměleckých děl.

Prvotní inventarizace sbírky, jejímž správcem je Nadace Matice slovenské, ukázala, že několik desítek obálek s předměty ze zlata bylo otevřených a že jejich obsah neodpovídá původním záznamům. Hodnotu chybějící části sbírky Matica slovenská neuvedla a pouze oznámila důkladnou kontrolu.

Vedení Matice slovenské také informovalo, že finanční část sbírky na národní poklad byla v minulosti vložena do nebankovní společnosti, která zkrachovala, což znamenalo pro sbírku ztrátu 870 000 eur (22,8 milionu korun).

Během kontroly bylo rovněž zjištěno, že sbírka obrazů, z níž většinu představuje dar od někdejšího předního slovenského malíře Vincenta Hložníka, byla poškozena. Jejich restaurování by ale nemělo být finančně nákladné.

Sbírka na národní poklad se konala v letech 1993 až 1996, dárci věnovali kromě peněz také umělecké předměty a jiné cennosti. Matica slovenská se v minulosti dostala do sporu se zmiňovanou nadací o přístup ke sbírce.

Matici slovenskou v minulosti dlouhá léta vedl Jozef Markuš, kterého bratislavský okresní soud loni v prosinci potrestal podmínkou za to, že instituci způsobil vysokou škodu převzetím dluhu za jinou organizaci. Verdikt není pravomocný, odvolací soud by měl své rozhodnutí v případu oznámit na podzim.

Podívejte se na video z výkopových prací domnělého nacistického vlaku plného zlata:

Video  Dron natočil práce při vykopávání nacistického vlaku.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

djaba ( 28. června 2017 10:17 )

A milí dobrosrdeční lidé , co jste čekali ? Variantu sbírky u obchoďáku na pejsky ne ? Tak to jste naivní .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání