Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Maminka oběšené Julinky (†13) promluvila: Na pohřbu plakali i spolužáci, přitom ji k tomu dohnali!

Autor: aba - 
14. dubna 2017
05:20

Dana Moravcová žila v Liberci se svojí třináctiletou dcerou Julií, kterou vychovávala sama. Měly velice blízký vztah a dcera se jí se vším svěřovala. Vyprávěla jí i o šikaně a každodenní bolesti ve škole, ale už jí neřekla, že se chystá zabít. Dva roky po tragédii se Dana svěřila MF Dnes se svými pocity i s tím, co po smrti její dcery následovalo.

Julie byla jiná než její spolužáci. Byla to křehká dívka, umělkyně, která ráda malovala, psala povídky na internet a chodila do dramatického kroužku. Kvůli problémům ve třídě, kdy se nezačlenila do kolektivu svých spolužáků, chodila i k psychologovi a od jedenácti let brala antidepresiva. Byla zhruba o tři roky mentálně vyspělejší než její spolužáci a kvůli tomu tvořila ve třídě terč. Její spolužáci ji šikanovali, a to tak moc, že mladá dívka neviděla jiné východisko než smrt.

Julie se oběsila 13. dubna 2015, a jak říká její maminka Dana, bylo to hlavně kvůli šikaně, které byla na základní škole v Liberci vystavená. Její spolužáci ji napadali psychicky a ojediněle i fyzicky. Když ale došlo k nejhoršímu, sešli se všichni na dívčině pohřbu.

„Plakali kluci i holky, včetně těch, co neměli čisté svědomí. Věděla jsem, kdo je kdo,“ vypráví dívčina maminka. Ta se s dcerou o problému šikany bavila a řešila ho i se školou, a tak dobře věděla, kdo z přítomných dětí na pohřbu její dceři ubližoval nejvíc. Její spolužáci ale nepřiznali vinu ani sami sobě. „Za třídu dali na Facebook podivný vzkaz: Myslíme, že jsme se k tobě chovali dobře a že jsi to tak brala, cítíte ten alibismus?“ 

Dva roky po tragédii Dana vzpomíná jen velice smutně. Chce, aby se kvůli příštím obětem šikany odhalila všechna fakta, a také by si přála říct rodičům Juliiných spolužáků, jak to všechno bylo, aby věděli, co se vlastně ve třídě dělo. Dodnes na ně podle svých slov někdy myslí, na to, že už budou vycházet devátou třídu a půjdou na jinou školu. I ona Julii často připomínala, že na střední budou jiné děti a že musí vydržet dva roky. To se ale bohužel nestalo a tlak na dívku byl silnější, než jaký snesla. 

Českem aktuálně hýbe i případ dvou kamarádek, které zabil vlak u Mlékojed. Byla to sebevražda? 

Video  „Dneska to všechno skončí,“ vzkázala děvčata a vyšla vstříc vlaku.  - Karel Kopáč, Aktu.cz, Matěj Šrám, Dagmar Čechová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání