Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Učitelka se zavřela ve sprše s prvňáčky. Museli si přetahovat předkožku: Rodiče ji chválí

Autor: ČTK - 
22. února 2017
13:33

Na údajně nevhodné chování učitelky Vandy Fabiánové z Tršic, která dostala loni výpověď kvůli podezření ze sexuálního obtěžování prvňáčků na škole v přírodě, upozornily podle ředitele školy její kolegyně. Byly prý zděšeny z požadavku učitelky ohledně hygieny dětí v koupelně, pochybila podle nich i ve funkci zdravotníka. Za učitelku se postavili samotní rodiče prvňáčků.

Ředitel Jaromír Vachutka uvedl, že Fabiánová, která měla ve škole i roli zdravotníka, podle kolegyň učitelek pochybila například při podávání léků. Ke kolegyním se údajně i nevhodně chovala. Impulsem k výpovědi však byl její dohled na mytí chlapců z první třídy. Učitelka se prý jedné z kolegyň ptala, zda zkontrolovala, zda si žáci přetahovali předkožku. Kolegyně z toho byla podle ředitele vyděšena a překvapena a odmítla to. "Poté vzala paní Fabiánová jednoho z žáků a zavřela se s ním v koupelně, přestože bylo teplo a dveře mohly zůstat otevřené. Navíc by se tam vešli dva až tři žáci. Neměla důvod se s jednotlivými žáky zavírat v koupelně a neměla po nich chtít tento úkon," uvedl ředitel školy. Dodal, že učitelka narušila intimitu dětí.

Kdyby se učitel zavíral s holčičkami...

Vachutka novinářům řekl, že své kroky konzultoval s psychology, právníky ale i s preventistkou z policie. I podle dalších kolegů ve škole bylo podle něj chování učitelky "přespříliš". Vachutka uvedl, že ho v jeho krocích podpořila i starostka obce. "Kladu si otázku, kdyby to bylo přesně naopak a jednalo se o učitele, který by se takto zavíral do umýváren s holčičkami, zda by všechno probíhalo tak, jak probíhá," podotkl Vachutka.

Učitelka Fabiánová se již dříve hájila tím, že ji o přímý dozor na hygienu dětí žádali rodiče. Zdůvodnění výpovědi považuje za urážlivé, řekla, že žádné stížnosti po návratu nezaznamenala. Její slova dnes potvrdili i rodiče. Před svým výslechem seděli v jednací síni a řada z nich výpověď ředitele doprovázela smíchem a komentáři. "Osobně jsem před odjezdem žádal učitelku, aby na syna dohlédla, a to i na hygienu. Dítě se vrátilo spokojené a vysmáté," uvedl jeden z otců. "Mému synovi nepřipadalo nic zvláštního na tom, když mu učitelka přetahování předkožky připomněla. Mně stačilo, když mi řekl, že na něho nesahala," uvedla další matka.

Po výpovědi v Tršicích učitelka přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy. Ředitel kromě výpovědi podal na učitelku také trestní oznámení, žalobci jej však odložili s odůvodněním, že nic nenasvědčuje spáchání trestného činu. Podle Vachutky čelila škola po podání výpovědi velkým tlakům včetně videa s fašistickým textem. Anonymům byla podle něj vystavena i učitelka, která na chování kolegyně upozornila.

Murka ( 24. února 2017 08:30 )

Nechápu to . Tohle je přece na rodičích!

defakto ( 22. února 2017 21:58 )

... sbormistr Kulínský své svěřenkyně nejen osahával , ale taky pohlavně zneužíval , proto dostal několik let natvrdo ...

defakto ( 22. února 2017 21:30 )

 ... tahleta baba je bud úchylná , anebo je totálně blbá !

Misot ( 22. února 2017 20:56 )

viz např. sbormistr bezKulínský, který taky pečlivě dbal na hygienu svých svěřenkyň z Bambini di Praga a odměnou mu bylo několik let natvrdo....

Misot ( 22. února 2017 20:40 )

Chudák učitelka si už jinak asi moc neužije a oni ji ani tuto radost nedopřejí... Jinak pokud by učitel-zdravotník dohlížel podobně na správné mytí genitálií žaček, přinejmenším by ho čekalo trestní stíhání a možná by ho to dohnalo až k sebevraždě (jak už se několikrát stalo). A proč to rodičům nevadilo? Podle statistik 75% zneužívání páchají rodinní příslušníci, tak proč by to nedopřáli i nebohé paní učitelce. !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání