Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výhrůžky bombou na pražském letišti: Poláka vyšetří psychiatr, dojde ke stíhání?

Autor: bud, ČTK - 
31. prosince 2016
17:34

Čeští policisté oficiálně zahájí trestní stíhání osmašedesátiletého polského cestujícího, který na palubě letadla z Kanárských ostrovů do Varšavy hrozil bombou. Stroj kvůli tomu musel v pátek večer nouzově přistát v Praze. Další postup kriminalistů bude ale záležet na posudku znalce z oboru psychiatrie, který muže podezřelého z šíření poplašné zprávy a ohrožení vzdušného dopravního prostředku vyšetří. Řekla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Pokud psychiatr uzná, že Polák je příčetný a zdráv, policie podá návrh na vzetí do vazby. Jestliže ale zjistí, že zadržený není zcela duševně v pořádku, bude následovat další psychiatrické vyšetření, které může podle mluvčí trvat několik dnů i týdnů. Policisté už vyslechli také jeho manželku, která s ním v letadle cestovala, posádku i cestující, kteří s ním byli nejvíce v kontaktu. Manželka mimo jiné uvedla, že její muž už několik dní předtím a také v minulosti nebyl psychicky v pořádku a choval se v poslední době velmi nestandardně, uvedla Rendlová.

Není rovněž vyloučeno, že případ předají české úřady do Polska. I když letadlo muselo kvůli bombové výhrůžce přistát v Praze, incident se stal na palubě letadla polských aerolinek, je z něj podezřelý polský občan a i škodlivý následek se stal na polském území, uvedla Rendlová. „Zatím trestní řízení probíhá tady, ale není vyloučeno, že bude případ předán do Polska. Mezinárodní dohody umožňují obojí,“ dodala.

Vězení až osm let

V případě, že muž bude uznán příčetným, hrozí mu dva až osm let vězení. V případě prokázané psychické poruchy by byl předán do péče lékařů.

Polák podle české policie obhajoval své jednání nasloucháním Bohu. Kvůli výhrůžce musel boeing polské charterové společnosti Enter Air v pátek večer nouzově přistát v Praze. Podle svědků chtěl muž mluvit s kapitánem letu, což mu nebylo umožněno, poté obtěžoval ostatní cestující, impulzivně diskutoval s posádkou.

Někteří spolucestující ho pak pomohli zklidnit. Po přistání na Ruzyni zásahová jednotka muže ihned zadržela. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, nevznikly ani žádné škody na majetku. Pyrotechnici během prohlídky letadla ani cestujících žádnou výbušninu nenašli.

Podívejte se na fotografie Poláka po přistání:

montevideo ( 31. prosince 2016 19:21 )

Prý letěl s manželkou. Třeba bába prudila a on chtěl od ní pryč.

lynx ( 31. prosince 2016 19:17 )

Tak já se tedy domnívám, že únosce letadla měl být klasicky, poctivým způsobem zastřelen a na psychiatrické vyšetření by měli být posláni všichni naši nejvyšší ústavní činitelé. Protože, co se tady děje, to už hlava průměrně cvičeného foxteriéra nebere.

cuoresportivo ( 31. prosince 2016 18:24 )

Na siedmej fotke to vyzerá, že tá bomba vybuchla nakoniec ))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání