Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útočník zastřelil radní a dvě novinářky: Policie ho zadržela

Autor: ČTK - 
4. prosince 2016
21:32

Tři ženy zastřelil v noci na dnešek mladý muž před restaurací v městečku na jihovýchodě Finska. Oběťmi střelce se staly radní města a dvě místní novinářky, oznámila dnes na tiskové konferenci policie. Potvrdila zároveň, že pachatel byl zadržen a vyslechnut. Motiv jeho činu ale zatím stále není jasný.

Incident se odehrál kolem půlnoci v městečku Imatra u hranic s Ruskem, které má 28 000 obyvatel. Před restaurací na pěší zóně v centru, kde se nacházejí i noční kluby, střílel třiadvacetiletý místní občan. Své tři oběti zasáhl každou několika ranami z pušky do hlavy a trupu. Očití svědci oběti identifikovali. Podle policejní mluvčí Heli Jamsenové-Turkkiové bylo dvěma z žen kolem padesátky a třetí byla třicátnice.

K místu zrovna v té době přijíždělo hlídkové policejní auto. Střelec nekladl při zadržení policistům odpor. Jak uvedl detektiv Saku Tielinen, který vede vyšetřování, zadržený má trestní záznam, údajně se již podílel na násilných incidentech a krádeži.

Jeho identitu ale policista neupřesnil. „Neexistuje náznak, že by měl čin politický motiv. Vypadá to, že střelec a oběti se navzájem neznali,“ uvedl Tielinen. „Podle všeho si vybral své oběti náhodně,“ dodal.

Pachatel přijel před místní restauraci, kde zrovna probíhaly vánoční večírky, svým autem a tři ženy zastřelil ve chvíli, kdy z ní vycházely. Pak počkal v autě, dokud za ním nedorazili policisté, a potichu a bez protestů šel s nimi.

Místní úřady otevřely po incidentu krizové centrum. „Byli tam lidé, když se to stalo. V tak malém městě je to dost velký incident a mnoho lidí zažilo šok,“ řekla mluvčí místního sociálního a zdravotnického odboru.

Stovky lidí dnes na místě neštěstí, stále pokryté zkrvaveným sněhem, rozsvěcely svíčky. Finský prezident Sauli Niiniso již vyjádřil „nejhlubší soustrast“ rodinám a přátelům obětí. Jak uvedl, vraždy „šokovaly celé Finsko“.

Finsko s 5,4 milionu obyvatel je zemí se silnou loveckou tradicí. Oficiálně registrováno je v zemi 650 000 držitelů zbraní, případy zabití člověka s jejich použitím jsou ale vzácné. Po dvou případech střelby ve škole v minulých deseti letech byly ale zbrojní zákony ve Finsku zpřísněny.

miano52 ( 4. prosince 2016 19:02 )

Prosím lidi neblbněte.Je to čistý Fin s čistě finským jménem Abduláh Mustafa a je úplně bílý jako sloní kel.

tamara789 ( 4. prosince 2016 17:27 )

To zase někomu ruply nervy. A pachatel neskončí ve vězení, ale na psychiatrii.

agfor ( 4. prosince 2016 15:25 )

Taky bychom v Čechách potřebovali několik set podobných místních obyvatel, jinak se těch stále stejných ksichtů v politice nezbavíme.

hanka666 ( 4. prosince 2016 15:04 )

Byl to místní obyvatel afrického původu

mirkli ( 4. prosince 2016 14:38 )

Co to je, místní obyvatel?????????????????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání