Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zkušený snowboardista Matěj (†27) se udusil v hlubokém prašanu: Přátelé pořádají sbírku, aby jeho tělo mohlo domů

Autor: bop - 
2. prosince 2016
07:17

Oblíbené lyžařské středisko Whistler Blackcomb v Kanadě je otevřené pouhé tři dny a už má na kontě jeden lidský život. Mladý snowboardista ze Slovenska Matěj Švaňa (†27) navzdory letitým zkušenostem během sjíždění svahu podlehl nehodě, když zapadl do hlubokého sněhu a v prašanu se udusil.

Matěj byl zkušený a talentovaný snowboardista. Přesto se mu však nešťastný pád na sjezdovce stal osudným. Se svojí přítelkyní Natálií sjížděli svah, do cíle však dorazila dívka sama. Matěj se podle kanadské policie po pádu zabořil tváří do sněhu – a udusil se.

Inteligentní mladý muž, chemický inženýr a absolvent Karlovy univerzity v Praze jezdil na snowboardu už řadu let. Před lety dokonce působil jako instruktor jízdy v Jasné.

Ani mistr však někdy nezvládne všechno, a když odbočil z vyznačené cesty, tak z neznámých příčin spadl. Kvůli připnutému snowboardu k nohám se z čerstvě napadaného a neupraveného sněhu nedokázal dostat a upadl do bezvědomí. Okolo projíždějící lyžaři ho ze sněhu vytáhli kolem 12:15 po poledni místního času.

Po zjištění, v jak vážném stavu zraněný je, přivolali záchrannou službu, která se Matěje snažila oživit pomocí defibrilátoru. Bohužel už se to ale nepodařilo, a tak jim nezbylo než po více než hodině snahy o záchranu jeho života ve 13:17 konstatovat smrt.

„Maťo byl super kolega, perfektní snowboardista, kamarád, vždy pozitivně naladěný, měl velký rozhled a byl inteligentní – jednoduše výborný člověk,“ uvedl na internetu Matějův blízký přítel a kolega z Jasné.

Na internetu už jeho přátelé vytvořili finanční sbírku, aby pomohli Matějovým rodičům vycestovat do Kanady. Za pár dní se tak díky jejich iniciativě vybralo více než 7 tisíc dolarů.

„V rámci snowboardingu měl to nejvyšší vzdělání. Nechápeme, jak se to mohlo stát, nikdy nešel do rizika, nevyhledával ho, věděl, co dělá. Jsme z toho v šoku,“ vyjádřili se jeho kolegové.

sronin ( 2. prosince 2016 14:57 )

primární příčinou je, pokud opustil trasu, jeho blbost ... a jak známo: za blbost se platí

va45 ( 2. prosince 2016 14:15 )

 hm vynikající snowboardista a udusí se ve sněhu bez laviny.Jel opravdu tam kam bylo povoleno nebo chytal adrenalin? Dneska se už na všechno vybírá.A co rodina?Nemá zájem ?

PanHamasajt ( 2. prosince 2016 14:00 )

 vo jednoho halusku min nikomu neprijde prrrrd 😀

merlina29 ( 2. prosince 2016 13:15 )

Jo jo,to je život...Dneska jsi tady,proháníš se po zasněžených pláních...A zitra ležíš v lednici s cedulkou na palci.

alexdada ( 2. prosince 2016 12:38 )

ne, ale nešťastne upadl tvári v hluboky sneh a protoze byl mimo oficialni trasu, kam bezni lide nejezdi - nikdo ho nenašel a udusil se... ...............Pricina smrti je opusteni vyznacene trasy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání