Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na opilou ženu a dceru zavolal policii: Agresorky zmlátily i hlídku

ilustrační snímek
ilustrační snímek  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
14. listopadu 2016
06:59

Až tři roky vězení hrozí dvaapadesátileté Polce a její dvacetileté dceři za napadení policejní hlídky. Tu si ve městě Laziska Górne na jihu Polska přivolal na svou ochranu vystrašený padesátník v obavě před výpraskem od obou opilých žen.

„Když policisté dorazili na místo, otevřela jim mladá žena. Když ji požádali o občanský průkaz, propadla záchvatu zuřivosti. Vrhla se na policisty pěstmi, pak se přidala i její matka,“ vylíčila televize TVN 24.

Policistům se nicméně podařilo obě ženy zvládnout a odvézt do policejní cely, kde jim naměřili 2,5 promile alkoholu v krvi.

Po vystřízlivění zkroušené ženy nedokázaly své chování vysvětlit a ujišťovaly, že se svému otci a muži omluví, uvedla policejní mluvčí Boguslawa Dudeková. Dodala, že oběma ženám za útok na policisty hrozí, že stráví tři roky za mřížemi.

Ještě není jasné, zda se obvinění případně nerozšíří. Nešlo o první policejní zásah na ochranu šestapadesátiletého muže, kterému již náleží tzv. modrá karta, zřízená polskou policií a protialkoholickou státní agenturou pro oběti domácího násilí. „Jestli se bude chtít odloučit od agresivních žen, bude muset podat trestní oznámení,“ řekla policistka na mužovu adresu. Přislíbila nicméně, že hlídky budou danou adresu častěji kontrolovat.

Podle dostupných údajů je domácí násilí v Polsku rozšířeno ve všech vrstvách, zažila je alespoň jednou každá osmá žena a pachateli jsou z 98 procent muži. V jedné výroční policejní zprávě se uvádělo, že ze 127.515 obětí v daném roce bylo 7121 mužů, čili asi šest procent. Kvůli domácímu násilí byl přijat i zvláštní zákon.

Poslední dobou ale podle TVN 24 Polky v pití alkoholu své protějšky rychle dohánějí. Situaci prý ilustruje nehoda ze začátku minulého týdne ve slezském městě Bielsko-Biala, kde opilá pětasedmdesátiletá žena usedla za volant a div nevrazila do auta s policejním náčelníkem. Ten se jí pokoušel odebrat klíčky od auta, ale stařenka se nevzdala a ujížděla, dokud nenarazila do vrat. Náčelník jí zavolal sanitku, protože si myslel, že žena je nemocná. „Přeci jsem ujela jen kousek,“ řekla a až tehdy policista ucítil odér v jejím dechu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání