Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zde byl pohřben neznámý člověk, píše se na »náhrobku« v Napajedlích. Tělo nesměli spálit

Autor: sč - 
6. září 2016
15:03

Na hřbitovech jsme zvyklí na pomníky či kříže. V Napajedlích na Zlínsku budí údiv netradiční cedulka s nápisem: Zde byl pohřben neznámý člověk.

Na okraji řady hrobů, kde byla jen tráva, byly uloženy ostatky muže, kterého 21. června smetl na nádraží v Napajedlích vlak. „Média zveřejnila jeho snímky z kamery. Od občanů sice přicházely informace, ale ty nikam nevedly. Totožnost zůstala neznámá a nikdo ho nepohřešuje. Byl proto dán souhlas k pohřbení, sdělila mluvčí policie Lenka Javoříková. 

Tělo neznámého bylo do té doby na patologii soudního lékařství v Olomouci. Zákon ukládá, že obec je povinna zařídit pohřeb člověku, který tam zemře a nikdo se o něj nepostará. „Měli jsme povolení státního zástupce i policie s tím, že bylo ukončeno vyšetřování. Tělo se v tomto případě nesmí spálit. Musí být uloženo v rakvi,“ vysvětlila matrikářka města Lenka Obdržálková (47).

Místo k uložení vybrali pracovníci Služeb města Napajedla. „Vybrali jsme místo, kde byla tráva. Pokud se ještě ozvou příbuzní, mohou si tam zřídit hrob, případně ostatky převézt. Pokud se nikdo nenajde, místo opět zatravníme, ale v evidenci bude stále vedeno jako hrobové,“ řekl ředitel služeb Aleš Jirků (63).

Vykopání hrobu a převoz zařídila místní pohřební služba. „Jejich i naši zaměstnanci tam pak dvě minuty pietně postáli. Zazněla i reprodukovaná hudba,“ dodal ředitel.

Jak zemřel

Neštěstí se odehrálo okolo 18 hodin 21. června v prostoru nádraží v Napajedlích. Muže (asi 45) smetl vlak, který jel na Břeclav. Byl štíhlý, vlasy hnědé, prošedivělé vousy – strniště. Oblečené měl šedé triko s dlouhým rukávem – Tom Tailor, šedé manšestráky, šedé sportovní boty Skechers a pruhovanou mikinu. Pozná ho někdo?

nicnezpravda ( 6. září 2016 22:40 )

to se stává..

balcarova3 ( 6. září 2016 15:15 )

 smutné...nikomu nechybí - nikdo za něj nezapálí svíčku....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání