Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čtyři lůžka, sporák a kamna: V této chatě na Novém Zélandu bojovala Pavlína měsíc o přežití

Autor: ljš - 
26. srpna 2016
18:36

Kdyby ji nenašla, zemřela by v novozélandských horách jako její přítel. Češce Pavlíně Pížové se ale naštěstí po dvou dnech podařilo najít cestu k chatě správců oblasti Lake McKanzie, kde našla útočiště na celý měsíc, než byla zachráněna.

Pavlína a Ondřej se na 32 kilometrů dlouhou horskou stezku Routeburn track vydali 26. července. Brzy ale sešli kvůli hustému sněžení z cesty a marně se snažili najít právě chatu McKanzie. Byli proto nuceni přenocovat venku. Když v cestě pokračovali, uklouzli a mladík si při pádu způsobil vážná zranění, kterým na místě podlehl.

Pavlína se k němu ještě dokázala dostat, vyprostit ho se jí už ale nepodařilo a svého přítele tak bohužel viděla naposledy vydechnout. Přestože ji Ondřejova smrt naprosto zdrtila, aby přežila, musela nakonec pokračovat v hledání chaty.

„V poslední době hodně sněžilo, takže jsem se brodila sněhem po pás. Všechny značky byly zapadané, takže jsem musela hledat vlastní cestu. Hodně jsem prochladla, byla jsem vyčerpaná a omrzly mi nohy,“ popsala na tiskové konferenci.

Nakonec ale přístřeší dokázala najít, což jí zachránilo život. Nejprve narazila na velkou turistickou chatu s padesáti lůžky, pak ale prolezla oknem do menší a pohodlnější chaty správců oblasti. Ta je sice spoře vybavená, pro Pavlínu ale po několika dnech v promrzlé a zasněžené pustině znamenala obrovský luxus.

Vybavena je čtyřmi lůžky, sporákem a hlavně kamny. K dispozici je také vysílačka, dívka ji ale bohužel, zřejmě kvůli nedostatečné znalosti angličtiny, nedokázala zprovoznit. Čerpat mohla také ze zásob trvanlivých potravin, těch ale správci v chatě nikdy nenechávají mnoho kvůli hlodavcům.

Pavlína podle svých slov podnikla také několik pokusů dostat se zpátky do civilizace. Dokonce si pro ten účel z bot vyrobila sněžnice, nakonec se ale vždy po několika stech metrech vrátila zpět. Počasí a její zdravotní stav jí nedovolily pokračovat. A podle záchranářů to bylo to nejlepší rozhodnutí. Na pomoc však v nehostinné přírodě musela čekat celý měsíc.

Doplatila na to, že s přítelem nikomu neřekli, kam se chystají. Když se rodině týdny neozvali, zalarmovala Ondřejova maminka přes kamarádku novozélandský konzulát. Policisté pak začali hledat jejich auto. Když ho nalezli na začátku trasy, vyslali do hor vrtulník, který Pavlínu našel díky písmenu H (jako help), které popelem vysypala do sněhu před chatou.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání