Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolemjdoucí mrtvou Týnku ignorovali: Co na to psychologové?

Autor: jad, ryc - 
11. července 2016
20:24

Chodili kolem bezvládné mladé ženy, ale nikdo nezavolal záchranku. Proč jsme tak lhostejní? Život člověka mnohdy závisí na pomoci, které se mu včas nedostane.

Šestadvacetiletou Týnku našel ležet bezvládnou před vchodem do paneláku na pražském Proseku jeden z místních až v půl osmé v sobotu ráno. Kolem ale muselo projít mnoho lidí, senior šel zrovna vynést smetí a šokovalo ho, že kolem těla nevšímavě prošla mladá dvojice. Proč kolemjdoucí tělo ignorovali, komentují odborníci na lidskou psychiku.

Jan Cimický, psychiatr: Nejdřív jsem já, …a pak zase já

„Doba, ve které žijeme, stimuluje k apatičnosti a k tomu, aby se lidé starali hlavně a především sami o sebe a nezajímali se o to, co se děje kolem nich. Podle hesla: Nejdřív já, …a pak zase já,“ míní psychiatr Jan Cimický. Druhá věc jsou obavy z možných problémů. „Radši budu dělat, že jsem neviditelný, jen abych nemusel jít něco někam vysvětlovat a nezadělal si na nějaké životní komplikace,“ přibližuje myšlenkové pochody lidí Cimický a dodává: „Přesně podle hesla: Co tě nepálí, nehas!“

Karel Humhal, psycholog: Volejte tísňovou linku

Jak postupovat, když někoho vidíme ležet na ulici, ale máme třeba strach? Může to být člověk, který potřebuje pomoc, ale také agresivní opilec či feťák, který na nás může zaútočit… „Nikomu se přece nic nestane, když v podobné situaci vezme mobil a vytočí tísňovou linku záchranky či policie. Přesto někteří mávnou rukou a bez povšimnutí jsou dál. Je to jako ujet od nehody. Jak tomu předejít? Změnit z gruntu myšlení lidí asi nejde. Příčina je zřejmě v rodině. Když je někdo vychovaný v tom, že pomáhat se musí, tak pomůže.“

vseznaleksenior ( 12. července 2016 22:54 )

Ale jak rekl MUDR Cimicky...Lidi sei nechteji komplikobat zivöt 2 Americani zatkli vraha...Na POlicii je paK NECHALI DLOUHO CEKAT..

Desterz ( 12. července 2016 17:27 )

Copak copak? Vždyť jsou to právě všichni polistopadoví politici, kdo se tak usilovně snaží zničit veškerou solidárnost mezi lidmi, protože se nebojí ničeho než sjednoceného národa! Kolik úsilí vynakládají na rozvrácení institutu "normální" rodiny, kde odjakživa platívalo - pomáhat je přirozené! Kolik generací bohapustých egoušů už tu díky nim vyrostlo?! Tak co si teď stěžují že se jim to konečně daří?!

tendertouch ( 12. července 2016 13:14 )

Tuto bezohlednost můžete vidět den co den i na silnicích, když projíždí sanitka. Hodně lidí nemá moc tendenci uvolnit cestu. Měli by si vždy položit jednu důležitou otázku v té bezohlednosti: Co kdybych v té sanitce vezli mne třeba s infarktem. Co kdybych před tím vchodem padla já nebo má dcera, syn. Co byste v té chvíli asi chtěli vy být v situace oběti. Sahat na oběť je někdy riskantní, protože HIV pozitivních občanů stále přibývá. Ale zavolat sanitku nebo policii nebo uvolnit cestu sanitce jakmile ji vidím se přibližovat myslím, že nikomu neublíží. Ale hodně se setkávám s názory, neplést se do toho, ještě mne budou chtít, abych svědčil apod. Ale myslím si, že tyto lidé byli tací i dříve. Je to v každém z nás, v čem jsme vychovaní. Souhlasím s názory psychologů.

baronessa ( 12. července 2016 09:04 )

 Beru to tak, že i já se můžu dostat do takové situace, kdy padnu na ulici a o mém bytí a nebytí budou rozhodovat minuty. Proto volám pokaždé, to mi opravdu nic neudělá. Svědomí by mě trápilo, kdybych se na to vykašlala. No, a to "jáství"....kdopak ho u nás zavedl? "Každý se má starat sám o sebe" - přece génius privatizace, Václav Klaus to byl! Můžeme mu všichni poděkovat, dopracovali jsme to hodně daleko. I ta zvířata se o své padlé kamarády zajímají a jsou v tom lepší než lidi.

lunatic ( 12. července 2016 08:56 )

 Cituji slova p.doktora Humhala" "Když je někdo vychovaný,že pomáhat se musí,tak pomůže." Budiž - je to však i lehce zneužitelné;jsem zvědav,kdyby u jeho dveří zazvonil jedinec žádající jej o milión Kč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání