Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrtulník se v Beskydech nedostal ke zkolabovanému: Seniorovi nepomohla ani dlouhá resuscitace

Velké záchranné akce v Beskydech: Jeden ze zkolabovaných seniorů zemřel (ilustrační foto).
Velké záchranné akce v Beskydech: Jeden ze zkolabovaných seniorů zemřel (ilustrační foto).  (Autor: archiv Horská služba)
Autor: dce - 
7. července 2016
10:12

Celkem dvakrát musel ve středu vzlétat vrtulník se zdravotníky v Beskydech. Jeden ze dvou seniorů, kteří v kopcích u hranic zkolabovali, ovšem nepřežil. Lékaři ho nedokázali zachránit ani po devadesátiminutové resuscitaci.

První hlášení přijali záchranáři před osmou ve středu ráno. Šedesátiletý muž zkolaboval poblíž rekreační oblasti Bílý kříž na hranicích se Slovenskem. „Podle prvních informací došlo u muže ke kolapsu s bezvědomím. Svědci události do příchodu prvních záchranářů prováděli pod vedením pracovníků tísňové linky laickou resuscitaci. Na místo události vyrazila také posádka rychlé zdravotnické pomoci ze stanoviště v Nošovicích a kvůli nepřístupnému terénu byla o pomoc požádána také horská služba,“ řekl serveru iDnes.cz mluvčí záchranářů Ladislav Lang.

Terén ovšem značně zkomplikoval záchranné akce. Vrtulník, který na místo vyrazil s lékařem, nemohl přistát a ani slanění nebylo možné. Ke zkolabovanému muži se dostala až horská služba se speciálním vozidlem.

„Nicméně ani přes vynaložené úsilí všech se během devadesáti minut trvající resuscitace muže nepovedlo zachránit. Zasahující lékař byl nucen konstatovat jeho smrt,“ doplnil Lang.

Druhý případ se odehrál přímo na Lysé hoře kolem druhé odpoledne. Osmašedesátiletého seniora při sestupu postihl patrně infarkt. Vrtulník lékaře vysadil poblíž Ostré hory. „Záchranáři po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče pacienta přepravili sanitním vozidlem k vrtulníku. S podezřením na akutní infarkt myokardu byl letecky přepraven také do ostravské fakultní nemocnice na oddělení urgentního příjmu,“ řekl Lang.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání