Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Stodola smrti: Za vraždu jaderného fyzika padl trest 15 let. Druhá vražda prý nebyla prokázána

Autor: ČTK - 
21. dubna 2016
10:00

Prokázala se jen jedna vražda! Soud uložil Josefu Šimkovi 15 let v případu vraždy v Záhornicích na Nymbursku. Jeho komplic Václav Štorek dostal tříletý trest za nadržování. Tresty ale padly pouze v případu vraždy jaderného fyzika Franze R.

Podle předsedy senátu byl klíčovým důkazem záznam odposlechu, na kterém se Šimek k první vraždě přiznal. „Jsme přesvědčeni, že se jedná o upřímnou zpověď Josefa Šimka svému synovi,“ uvedl Králík. Šimek tvrdí, že o odposlechu věděl a přiznal se proto, aby kvůli vraždě nebyl stíhán nikdo z jeho rodiny.

První oběť, jaderný fyzik Franz R., byla podle obžaloby zastřelena jednou ranou do týla ve svém bytě v centru Prahy, druhá zemřela po třech ranách do hlavy přímo v Záhornici. Obě těla byla zabalena do igelitových pytlů a do spacích pytlů, oddělovala je masivní betonová deska. U první oběti byly v zemi zalité vápnem také její osobní věci.

Podle obžaloby Šimek zavraždil prvního Čechošvýcara Franze R. buď proto, že se chtěl zmocnit jeho pozemků, nebo proto, že s ním měl neshody kvůli předražené zakázce. Štorek pak údajně pomohl kamarádovi tělo ve stodole na Nymbursku ukrýt.

Druhá vražda se stala v roce 2008. Její obětí byla podle obžaloby třiatřicetiletá žena. Ve firmě, která způsobila daňové úniky za 42 milionů korun při obchodech s pohonnými hmotami a minerálními oleji, figurovala jako takzvaný bílý kůň. Její smrt měla zahladit stopy Šimkovy trestné činnosti. Ženu podle obžaloby zabil Štorek právě na Šimkův pokyn, vina jim ale podle soudu prokázána nebyla.

verka1 ( 21. dubna 2016 14:32 )

doživotí nebo 25 let

moiaza ( 21. dubna 2016 12:40 )

Sametová tvář drsné revoluce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání