Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Těla nechávali na chodbě. Město nám nedodalo mrazák na mrtvoly, tvrdí manželka provozovatele pohřební síně

V horažďovickém krematoriu nechávali těla nebožtíků ležet na chodbách.
V horažďovickém krematoriu nechávali těla nebožtíků ležet na chodbách.  (Autor: Google Street View)
Autor: dce - 
24. března 2016
14:01

Horažďovická pohřební služba má rozhodně co vysvětlovat. Před pár dny přišlo udání na jejich velmi nevhodné nakládání s těly nebožtíků. Ta se jim hromadila na chodbě ústavu – některá z nich tam byla i řadu dní. Majitel nedávno zkolaboval a jeho žena teď ústav hájí. Vinu hází na město.

Jednadvacet neuložených těl se válelo na chodbě pohřebního ústavu v Horažďovicích. Celou věcí se v půlce března začala zabývat hygiena. Jak dlouho těla mimo chladicí boxy ležela, není jisté – mohlo to být ale i několik dnů. U mnohých se už rozjížděly hnilobné procesy.

Soňa Hošková, manželka majitele ústavu, teď firmu brání. Podle jejích slov jde o hon na čarodějnice a za všechno může město. „Město nám zvýšilo nájemné z důvodu komplexní výměny chladicí technologie. Ta ale spočívá v tom, že musíte mít chladicí zařízení i mrazák. Toho jsme se nikdy nedočkali. Nechtěli jsme ale investovat do něčeho, za co si ještě připlácíme na nájemném. Několikrát jsme paní místostarostku kontaktovali, aby nám mrazák dodali. Do dnešního dne tady ale není,“ řekla Hošková serveru Deník.cz.

Toto tvrzení radnice popírá – o mrazák pohřební služba nikdy nežádala. Hošková tvrdí, že vzhledem k tomu, že obřadní síň kvůli finanční situaci nemohou odkoupit, město už si našlo nového zájemce a firmy Hoškových se chce zbavit. „Připomíná mi to novodobý hon na čarodějnice. Podle mě jde o cílenou likvidaci.“

Ani odprodej prostor ale místostarostka Horažďovic Hana Kalná nepotvrdila. „Město Horažďovice nechce v žádném případě objekt prodávat,“ prohlásila Kalná.

„Myslíme si, že udání pocházelo od našeho zaměstnance, který viděl, že těl je tady hodně. Přiznávám, že tady ta těla byla. Celá situace vznikla také na základě toho, že máme tři pobočky a všude se vyřídily nějaké pohřby. Těla byla na chodbě proto, že byla připravena na odvoz do Blatné. Je to vše o kumulaci a já přiznávám, že jsme to měli mít více podchycené a další těla nepřijímat, ale bohužel se to takto sešlo. Je to i tím, že si nevoláme hned před pozůstalými, že bude další tělo, zda máme místo v lednici,“ vysvětlovala Hošková.

Majitel ústavu pan Hošek se navíc po události minulý týden zhroutil. Podle serveru TN.cz měl problémy s podnikáním často a spíše než práci holdoval alkoholu. Muž skončil v nemocnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání