Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Místo ve vězení skončí v ústavu: Řidič, který zabil na Jičínsku tři cyklistky, trpí maniodepresivní psychózou

Autor: ljš - 
23. března 2016
10:08

Kvůli své nemoci nebyl schopen vnímat realitu, přesto řídil auto jako zdravý člověk! Loni v září ale Josef J. (53) vlivem bipolární poruchy (dříve nazývané maniodepresivní psychóza) nezvládl řízení a zabil u Chomutic na Jičínsku tři cyklistky. Podle znalců byl nepříčetný, a soud ho proto místo do vězení poslal do léčebny.

Josef J. ženy smetl, když riskantně předjížděl náklaďák. U soudu přiznal, že v době nehody léčbu vůbec nedodržoval. „A jsou z toho tři mrtví,“ reagoval na jeho slova podle deníku Právo soudce.

Podle znalců byly řidičovy rozpoznávací a ovládací schopnosti v době nehody mizivé. S bipolární afektivní poruchou, u které se střídají manické a depresivní stavy, se přitom léčí už od roku 2009. Koncem loňského roku byl hospitalizován v léčebně v Kosmonosích, odtud byl ale propuštěn do ambulantní léčby.

Nyní se však podle rozsudku má do léčebny vrátit. „Jde o zájem pana obžalovaného i společnosti,“ pronesl státní zástupce a dodal, že na rodinné prostředí Josefa J. se v otázce dohledu na léčbu nelze spolehnout.

Pozůstalí po třech cyklistkách spatřují vinu ale také na straně lékařky Josefa J., která mu podle nich měla odebrat řidičský průkaz. K tomu ale bohužel nedošlo. Příbuzní obětí tak zvažují právní kroky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání