Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elitní detektiv měl octavii a iPhone od Janouškova známého: Auto jsem si půjčil a telefon koupil, tvrdí

Detektiv Luděk Vokál je podezřelý, že spolupracoval s vězněným podnikatelem Romanem Janouškem.
Detektiv Luděk Vokál je podezřelý, že spolupracoval s vězněným podnikatelem Romanem Janouškem.  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: shp - 
29. prosince 2015
11:37

Byl detektivem, který 24 let pátral po těch nejnebezpečnějších zločincích. Nyní se však sám dostal do hledáčku policie. Luděk Vokál, člen Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, skončil v říjnu ve vazbě kvůli obvinění, že spolupracoval s vězněným podnikatelem Romanem Janouškem a vynášel tajné informace do českého podsvětí, informoval portál iHNed.cz.

Vokál měl za zásobování kriminálníků citlivými informacemi dostat úplatkem úplně novou Škodu Octavii v hodnotě půl milionu. Někdejší detektiv se však hájí tím, že o nic takového nešlo a vůz si prostě půjčil od kamaráda. Přišel prý o služební auto a chystal se do civilu. Jenže tím přítelem je Albin Arifovič, brněnský podnikatel a jeho dlouhodobý informátor.

A právě jemu měl nyní Vokál často donášet. Předal mu údajně i zprávu, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ukončil pátrání po aktivitách Romana Janouška, jenž nyní sedí ve vězení za autonehodu, kterou způsobil pod vlivem alkoholu. Za sražení ženy si odpykává trest ve výši 4,5 roku.

Deník Právo pak uvedl, že vyšetřovatelé tvrdí, že Arifovič později Janouška ve věznici skutečně navštívil. U brněnského podnikatele také policisté údajně našli při domovní prohlídce v říjnu materiály k dalším policejním kauzám. U vazebního soudu se Vokál hájil tím, že k takovým informacím neměl přístup, jelikož pracoval na násilné kriminalitě.

Vyšetřovatelé později zjistili, že kromě škodovky dostal Vokál od podnikatele i chytrý telefon iPhone. Detektiv však tvrdí, že si ho od něj koupil za 18 tisíc korun. Arifovič navíc připravoval pro detektiva práci, až se dostane do civilu. Nabízel mu pražský dopravní podnik nebo radnici Prahy 11. Vokál říká, že obě nabídky odmítl.

Odposlechy pak dokonce zachytily, že se Vokál s Arifovičem domlouval na předání informací o aféře na Úřadu vlády. Zjistit mu měl, jestli něco hrozí Danielu Benešovi, generálnímu řediteli polostátního ČEZ. Ten nosil drahé dary ředitelce premiérova kabinetu Janě Nagyové.

profisport ( 29. prosince 2015 16:52 )

 Proč je Česko K,U.N+D-A;H"A'R? Protože ho ovládá pingl(Janousek) s kucharem(Rittig)...jste Cesi xindl!

moiaza ( 29. prosince 2015 15:43 )

 Jediné co v tomto státě dokonale funguje je mafie.

salto ( 29. prosince 2015 15:36 )

Pravda a láska

rumungro ( 29. prosince 2015 14:58 )

Nesmí mluvit!Vládu a policií si rozvracet nedáme!

frantacizek ( 29. prosince 2015 14:40 )

tady je to strašný v tý republice. Ani mafie nemá peníze, když uplácí za Oktávky. Anebo ti lidi tady neznají svou cenu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání