Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Masoví vrazi pod lupou: František se narodil ve vězení, zabil 5 lidí a skončil v cele smrti

Opilý muž útočil v ostravském nákupním centru ozbrojený sekyrou.
Opilý muž útočil v ostravském nákupním centru ozbrojený sekyrou.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
3. ledna 2016
19:45

Usvědčilo ho malé dítě, kterému vyvraždil rodinu! I když byl rudovlasý zabiják František Sandtner popraven před téměř sto lety, jeho příběh děsí stále stejně.

Sandtner se narodil v roce 1903 v mostecké věznici a brzy se z něj stal sirotek. Jeho matka totiž po propuštění spáchala sebevraždu a otec, který žil jako tulák, se ho zřekl. František, který se už tehdy projevoval velmi agresivně, tak skončil spolu se svým bratrem v klášterním sirotčinci.

Vyhodili ho ale už v jeho 13 letech, kdy surově napadl a pokusil se uškrtit jednu z řádových sester. Po vzoru svého otce se pak začal toulat, kradl a pracoval jen příležitostně. 

O čtyři roky později ho přijal do služby majitel statku Doyscherhof u Mariánských Lázní, ale po ostrém konfliktu ho za pouhé tři měsíce ze služby vyhodil. Zášť z tohoto konfliktu v agresivním Sandtnerovi vydržela celých pět let, během nichž se dál toulal.

Jednoho dne se rozhodl na statek vrátit. Nenávist, která ho poháněla, musela být obrovská, protože na západ Čech dojel až z Prešova. V noci pak sekyrou umlátil statkáře a čtyři členy jeho rodiny. Pak ukradl 270 korun, šest vajec, půl kila másla a hodinky a dal se na útěk. V lese pak ještě vražedný nástroj hodil po náhodném svědkovi, kterého potkal.

Možná by se mu podařilo utéct, netušil ale, že jeho běsnění přežil malý statkářův synek, který ho dokázal policii popsat. Pomohlo i svědectví napadeného kolemjdoucího. Sandtner se pak ještě snažil u soudu hodit vinu na jiného podezřelého, jehož identitu neobratně odhalil sám soudce, nakonec byl ale usvědčen a pod tlakem se přiznal. Popraven byl o tři roky později v Plzni.

"Na základě  dostupných informací a střípků o osobnosti vraha Františka Sandtnera bychom dnes mohli zhruba usuzovat, že to byl jedinec s agresivními poruchami chování, které skrze intermitentní explozivní poruchu patrně přerostly v antisociální, případně hraniční poruchu osobnosti," zhodnotil povahu pachatele jednoho z prvních případů masové vraždy v dějinách české moderní kriminalistiky psycholog Andrej Drbohlav.

Psychologie masových vrahů od Andreje Drbohalava Psychologie masových vrahů od Andreje Drbohalava | Grada Publishing s.r.o.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání