Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

20 raket, 5 raketometů, střelné zbraně: Co nabízel Fajád z kauzy Čechů unesených v Libanonu

28. srpna 2015
13:34

Pracoval jako poradce ministra obrany Ukrajiny, ve skutečnosti ale především kšeftoval se zbraněmi. Americkým agentům převlečeným za teroristy nabízel Alí Fajád zbraně za 8 milionů dolarů (190 milionů korun) a to se mu stalo osudným. Ozbrojené komando ho záhy zatklo a následoval soud. Zda s případem nějak souvisí zmizení jeho právníka a skupiny čtyř dalších Čechů, stále jasné není.

Jak obchod se zbraněmi, kvůli kterému žádají USA Fajádovo vydání, probíhal, se podařilo zmapovat Lidovým novinám. Libanonce do obchodu přibrala dvojice Chalíd Marabí a Faouzi Jaber, když už jednání probíhala. Měl zajistit dodávku zbraní z Ukrajiny. Příležitost a kontakty k tomu měl vynikající, byl totiž poradcem ukrajinského ministra obrany a pracoval pro zbrojařskou firmu Ukrspecexport.

Domnělým teroristům skupina dokonce nabídla, že si mohou vybrat, zda budou chtít zbraně nové, nebo použité. Agenti zřejmě testovali, co všechno jsou Fajád a spol. schopni sehnat, protože se nakonec mělo jednat o obří zakázku. „Nákupní lístek nakonec podle zjištění amerického DEA zahrnoval 20 raket Igla, pět raketometů Igla, 400 ručních protitankových raket, sto ručních protitankových granátometů a různé střelné zbraně. Celkově se cena za zboží vyšplhala na 8,3 milionu dolarů, přičemž polovina sumy měla být zaplacena ještě před dodáním,“ píší Lidové noviny.

Past nakonec sklapla v pražském hotelu Sheraton, kde byli všichni tři obchodníci zatčeni. Spojené státy teď po Česku vyžadují jejich vydání, Vrchní soud to ale zatím nedovolil. Panují obavy, že by muži mohli být mučeni. Obhajoba také zpochybňuje legálnost zatčení, protože se jednalo o vyprovokovanou akci, což není přípustné.

Fajád dál čeká na rozhodnutí o svém osudu v české cele. Od zmizení svého právníka a čtyř dalších Čechů dává ruce pryč. Jedním z unesených Čechů je navíc i jeho bratr. Původně se spekulovalo o tom, že by unesení mohli být vyměněni právě za něj, podle informací Blesku ale může v případu jít například i o výkupné za Pavla Hrůzu, které měl zpravodajec Psík do Libanonu vézt.

vipasenysenator ( 28. srpna 2015 17:04 )

tebe kdo si znepřátelí, tak dostane zaslouženou odměnu

arne127 ( 28. srpna 2015 16:21 )

Ganzánie ty jsou jako ty.Ty se montuješ do všeho i když je ti potom kulový.Starej se raději o sebe

zkzkz ( 28. srpna 2015 15:50 )

tgbb. ( 28. srpna 2015 15:17 )

Cajti byli moc horliví, kšeft byl ještě na úrovni keců a to u soudů těžko obstojí, protože vše zapřou a budou říkat, že to byla jen sranda. Měli počkat, až se budou předávat peníze, půlka měla být předem, a byl by důkaz. Takhle mají houno a budou pro srandu králíkům jako v případu Kramný.

wallster ( 28. srpna 2015 14:53 )

bysme ho mohli vyměnit za toho vraha dahlera. Nejprve tu všichni tleskají projiždějíci americké armádě ale nějakého al fuckera jim nedáme. To je pokrytecká politika

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání