Pravděpodobně tuberkulózou ohrožoval několik týdnů české občany cizinec ze střední Asie, který na začátku roku přicestoval do České republiky. Aby získal vízum, musel podstoupit lékařskou prohlídku. Jenže už v té době věděl, že je nemocný. A rýma to nebyla.

K lékaři poslal tedy svého švagra, asi už tušil, že Čechům, ale všeobecně asi většině bělochů, přijdou všichni Asiaté dost podobní. A prošlo to – vízum muž dostal. „Cizinec potvrzení do žádosti o udělení dlouhodobého pobytu doložil tak, jak se po něm vyžadovalo, s výsledkem dobrého zdravotního stavu. Na základě předložených dokumentů mu bylo uděleno vízum ke vstupu do České republiky,“ řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová serveru libereckadrbna.cz.

Dokonce se cizinci podařilo obelhat i druhého lékaře, ke kterému měl jít na prohlídku při nástupu do zaměstnání. „Z lékařských zpráv určených pro zaměstnavatele v České republice bylo zjištěno, že vyšetření místo něj podstoupila jiná osoba, a to konkrétně jeho švagr, který s ním přišel k lékaři jako jeho doprovod," doplnila mluvčí.

Jenže přítrž jeho jednání učinila nešťastná náhoda – v březnu se zranil při dopravní nehodě a musel být v nemocnici poslán na rentgen a vyšetření krve. A nakažlivá nemoc byla odhalena. Od té doby leží Asiat na infekčním oddělení jedné z pražských nemocnic. A tady také bude až do listopadu. Ambulantní léčba potrvá ještě několik měsíců.

Nyní ovšem muž čelí obvinění z trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci, za což mu hrozí šest měsíců až tři roky. Muž navíc o své nemoci celou dobu věděl – dokonce ještě před tím, než přijel do Česka. Bál se ale, že by nedostal vízum a byl ze země vyhoštěn.