Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vražda knihovnice Hanky: Horní Bříza zruší internet zdarma, vrah na něj chodil do knihovny

Autor: shp, ČTK - 
27. května 2015
18:12

Do knihovny v Horní Bříze chodil za internetem. Pak ale psychicky narušenému Vlastislavovi A. (29) přeskočilo a napadl knihovnici Hanku B. (†27). Přiložil jí kudlu ke krku a donutil ji zavolat do televize. Nakonec ji bodl do zad, žena zranění podlehla. Kvůli tragédii se město rozhodlo zrušit internet zdarma.

Čtyřapůltisícové město Horní Bříza, kde v pondělí ubodal muž z ubytovny mladou knihovnici, už nebude poskytovat veřejnosti internet zadarmo. Omezí také čtvrteční otevírací dobu knihovny, která je až do 19:00, což je v Plzeňském kraji neobvyklé. Prohlásil to starosta Vojtěch Šedivec.

Vrah devětadvacetileté ženy chodil dlouhodobě do místní knihovny kvůli bezplatnému internetu. Tuto službu využívaly i další problematické osoby z města a okolí, které se tak shromažďovaly kolem objektu, kde kromě knihovny jsou ještě ordinace lékařů a lékárna.

Internet zdarma poletí z okna ven a ten blbec, který si tyhle věci vymyslel, ten by se měl zodpovídat všem lidem, kteří v knihovnách tohoto typu dělají,“ uvedl. Podle Šedivce to působí problémy nejen v Horní Bříze, ale také v dalších menších městech regionu. Slušných lidí chodí na bezplatný internet jenom pár.

„Chodí tam hlavně nepřizpůsobiví za úplně jinými zájmy. A když jsou tam s nimi ženy samotné, tak z nich mají vítr,“ uvedl. Debatu s veřejností a zřizovateli knihoven o bezpečnosti v čítárnách a na dalších veřejných místech chce vyvolat i Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, sdělil jeho předseda Roman Giebisch.

„Služby veřejných knihoven byly, jsou a budou určeny všem lidem bez rozdílu, knihovny ale musí zároveň zůstat bezpečným místem,“ uvedl. Internet zdarma nebude v knihovně v Horní Bříze hned poté, co ji město znovu otevře. Šedivec nedokázal říct, kdy to bude. „Teď je uzavřená, kdo by tam taky šel dělat,“ uvedl. Také návštěvníci knihovny mají strach.

Internet zdarma musí mít podle starosty ze zákona města typu Horní Břízy, která spadají do státního systému knihoven. „To my už ale nebudeme podporovat, to bych byl blázen,“ řekl. Chce také omezit otevírací dobu knihovny.

„Někteří radní v dřívější době byli tak prozíraví, to myslím ironicky, že chtěli, aby jeden den byla otevřena do 19:00, byť tam od pěti skoro nikdo nepřišel a knihovnice měly strach,“ uvedl. Kvůli tomu tam hlídali od 17:00 strážníci, protože sousední obchod i ordinace zavřely. Dostatek strážníků na to, aby hlídali kolem knihovny či řešili situace v okolí dvou soukromých ubytoven, město podle Šedivce nemá.

lepabrena ( 28. května 2015 09:19 )

Muž nebyl nepřizpůsobivý, ale byl to především feťák, který se přestal léčit. Kdo může za to, že přibývá feťáků, kdo v tomto státě tvrdí, že drogy nejsou nijak nebezpečné, když opak je pravdou a kdo drogy vyrábí a distribuuje? Proč v tomto státě zároveň stoupá spotřeba alkoholu, když lidé nakupují stále méně potravin a horší kvality kvůli nedostatku peněz? Proč v ministátě, který má jen 10 miliónů obyvatel- což je o 2 milióny méně, než má hlavní město Ruska Moskva- je stabilně více jak 600 000 lidí bez práce a tudíž sociálně slabých, přičemž pracovní agentury do minirepubliky verbují další a další cizozemce na práci? To, že psychiatři sami dlouhodobě užívali drogy právě v dobřanské psychiatrii, které tam distribuovala zdravotní sestra je jen třešnička na dortu.

labakan286 ( 27. května 2015 21:09 )

Pro popokatepetl.Blázen seš asi ty.Obec selhala když má dvě ubytovny?! Máš nějakej recept?Zakázat,zapálit,nebo co s tím uděláš?Leda ho... Pokud si článek četl,tak tam starosta řekl,že na internet zdarma chodí z 99 procent pouze a jenom podivná individua a sebranka z ubytoven.Což je naprostá pravda,takže k čemu je int.zdarma.Pro naše nepřizpůsobylé občany?To raději nic!!!

majojo ( 27. května 2015 20:10 )

Kterýho trotla pomatenýho napadla takováhle ptákovina? Nebo snad mají v Horní Bříze víc potenciálních vrahů, od kterých se to očekává?

forest555 ( 27. května 2015 19:45 )

Ten miliardář v Eurojackpotu se ještě nepřihlásil? Já bych věděla, co s těma prachama dělat. No nic, určitě vyhraju mega v Milionové pouti Blesku. Ve čtvrtek je v Blesku otázka za milion.

popocatepetl ( 27. května 2015 19:39 )

Horní Bříza má blázna starostu. Za tohle nemůže internet zdarma, ale především skandální psychiatrická péče. Ale také zabezpečení knihovny. Jsou takové, kde knihovnice má hned po ruce alarm, sirénu nebo má jiné zabezpečení. Obec jako zřizovatel také selhala, když má na svém území dvě ubytovny, pochybné existence se shlukují v knihovně, knihovnice se v práci bála, vědělo se to a radní asi jen čekali, jestli se něco nestane. Ale "zákon proti ubytovnám" má pět let zpoždění, o tom žádná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání