Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie navrhla obžalovat 5. nejbohatšího Čecha: Tykače viní z miliardového podvodu

Majetek Pavla Tykače je odhadován na téměř 30 miliard korun.
Majetek Pavla Tykače je odhadován na téměř 30 miliard korun.  (Autor: ČTK)
22. dubna 2015
13:55

Policie navrhla obžalovat miliardáře Pavla Tykače. 5. nejbohatší Čech, jehož majetek se odhaduje na téměř 30 miliard korun, se měl podílet na vytunelování CS Fondů. Informaci přinesla Česká televize.

Podnikatel je v případu znovu stíhaný od ledna 2013, kdy obnovu řízení v případu potvrdil Vrchní soud v Praze. Z vytunelovaných CS Fondů zmizelo v 90. letech téměř 1,25 miliardy. Státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že se v případu objevila nová svědectví. Tykač svou účast na obřím podvodu už dříve odmítl.

Případ znovu otevřel v roce 2012 podnikatel František Bušek, dříve známý pod jménem Chobot. Soud jej vyslechl jako svědka v hlavním líčení se dvěma muži - někdejším úředníkem ministerstva financí a jednatelem firmy, jež se zapojila do obchodů s akciemi fondů. Bušek mimo jiné vypověděl, že Tykačovi pomáhal CS Fondy vytunelovat. Oba obviněné soud nakonec osvobodil. Státní zastupitelství pak žádalo vzhledem k výpovědi obnovu řízení v případu Tykače, o čemž rozhodoval Městský soud v Praze a uvedl, že zastavení stíhání žalobcem v roce 2007 bylo ve světle nových informací předčasné. Výslechy dalších svědků podle něj mohou přinést nové důkazy.

Bušek hovořil před soudy opakovaně – nehrozilo mu totiž trestní stíhání, protože ve vztahu k němu je případ promlčený. Popisoval svou údajnou roli v zamaskování nelegálních pohybů peněz a to, jak prý Tykač vše organizoval. Tykač jeho výpověď označil za lživou.

Rozhodování o obnově řízení se týkala také dalších tří lidí, u kterých ji ale soud nepovolil. Jedním z nich byl Tykačův kolega z těžebního byznysu, tehdejší místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl.

Zpochybňovaná transakce se odehrála v roce 1997, šlo o převod majetku CS Fondů v hodnotě přes 1,23 miliardy korun na účet makléřské firmy Umana u Plzeňské banky. Za tuto transakci fondy získaly akcie podniku Drůbež Příšovice, které měly podle obžaloby asi desetinovou tržní hodnotu. Peníze po několika převodech skončily na zahraničních účtech.

CS Fondy počátkem roku 1997 ovládala prostřednictvím správcovské firmy skupina Motoinvest, Tykač byl jejím spolumajitelem. Podnikatel podezření opakovaně popřel, je prý obětí vydírání.

Tykačův majetek média odhadují na 30 miliard korun. Před lety získal 40 procent Mostecké uhelné. Druhého největšího producenta hnědého uhlí v ČR (nyní Czech Coal) Tykač definitivně ovládl v roce 2011, za zbývající část zaplatil podle médií zhruba deset miliard korun.

jirinovak ( 28. dubna 2015 11:53 )

K té Bradáčové a jiným rybám, tak v Lidovkách psaly, že CS fondy vybral Petr Sisák a tam si myslím, že by měla paní doktorka hledat a hned by měla skvělý případ, který by se jí pro svou zatím závratnou kariéru docela hodil. Ale s tou podobností s Ištván gate je to asi pravda - Ištván asi jednoho krásného dne skočí do tepláků, jen co jeho mentor Babiš půjde od válu. Bradáčová je brilantní mozek, ta si dávno spočítala, že tohohle blba následovat nechce, protože Tykačgate by ji akorát pošramotila image Katányho v sukních. A kauzou, která stojí na nedůvěryhodných svědcích a zfalšovaných dokumentech, si Bradáčová mazat ruce nebude….

alenkapraskova ( 28. dubna 2015 10:31 )

Bradáčové všechna čest, ale myslím, že ta na Tykače žalobu podávat nebude, celý případ stojí na vodě a co vlastě chcete po dvaceti letech vyšetřovat, kór jak píše Právo, stojí obžaloba Tykače na vypovědích jeho vyděračů. Apropos jakéhosi Buška, dříve Chobota a jakého Klause Schimmelpfenniga, kteří spolu v Německu prý prali špinavé prachy,seděli v lochu a pak si zkusili zavydírat i Tykače. Už vidím, jak se Tykače soudce ptá: A co jste pane Tykači dělal před dvaceti lety touhle dobou? Netuneloval jste se dvěma vyděrači náhodou CSF? Teď jste na to káp, pane soudce, vzpomněl jsem si, máte pravdu, vedu si totiž deníček, řekne Tykač. Hahaha. Kdyby se mně někdo zeptal, co jsem dělal před rokem, tak nevím, natož před dvaceti lety. už je to celé absurní kauza. Myslím, že Bradáčová není hloupá. Ta má políčeno na jiné ryby.

petrarohlikova74 ( 28. dubna 2015 10:13 )

Je sice chvályhodné, že po 18 letech se česká justoice v čele s doktorkou Bradáčovou snaží rozplést notně zasmrádlou kauzu CS Fondů, ale z toho, jak se kolem toho tančí v médiích, je jasné, že policajti ani žalobci proti Tykačovi nemají žádné důkazy. Kdyby totiž měli, tak ten takzvaný žralok sedí už dávno. Nic proti Bradáčové, která v různých kauzách, které my normální smrtelníci sledujeme pouze prostřednictvím médií, odvádí zřejmě skvělou práci (Homolka, Rittig a další), ale mám obavu aby nedopadla jako pan Ištván, který na zakázku nebo možná z vlastní fanatické zaslepenosti nechal padnout Nečasovu vládu, místo které tu máme Babiše a jeho bblku, která neproclí ani kabelku, aby ušetřila.

Jiri Chvojka ( 22. dubna 2015 22:23 )

Kradl někdo jiný! http://ceskapozice.lidovky.cz/divoka-leta-s-cs-fondy-0ty-/tema.aspx?c=A150210_011449_pozice-tema_kas a

Jiri Chvojka ( 22. dubna 2015 22:22 )

Dočká, ale musejí honit Tošovského vládu a Sisáka, který tohle všechno ve skutečnosti pomohli ukrást...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání