Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policajt Babyka (35) na útěku: Policejní psychotesty vraha neodhalí!

Autor: vet, geok - 
30. srpna 2013
06:20

Policista Miloš Babyka (35), který ve středu v panelovém bytě v Plzni bodnutím do krku a pak do břicha zabil svou ženu, je stále na útěku. Policie varuje, že může být ozbrojený a nebezpečný. Jak je možné, že policejní psychotesty neodhalily, čeho je schopen?

„Bezpečnostní opatření trvají. Po pachateli nadále pátráme,“ řekla včera Blesku Radka Sandorová, mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů. Poslední stopu po prchajícím policistovi našli kolegové v Praze, kde pracoval na cizinecké policie. Před policejní ubytovnou nechal podle informací Blesku zaparkovaný svůj vůz.

Neumí si říci o pomoc

Letos je to již třetí vražedný útok policisty na manželku. Jak je to možné? Vždyť každý zájemce o práci u policie prochází psychotesty. „Jde o prověrku pracovní zdatnosti, nikoliv partnerských vlastností či předvídání chování člověka na pět deset let dopředu,“ říká policejní psycholožka Ludmila Čírtková. Osobnost člověka se podle ní vyvíjí pod vlivem prostředí, ve kterém žije, a tak se také může časem změnit. Psychotesty policisté podstupují jen před nástupem do služebního poměru. Neopakují se. „Mohou se provést z rozhodnutí nadřízeného, pokud se objeví nějaké problémy v rámci výkonu služby,“ objasňuje psycholožka.
Potíž je podle ní i v tom, že policisté si většinou neumí včas říct o pomoc. „Může u nich fungovat mýtus, že policista je silný a musí problémy zvládnout sám. Pak mu mohou prasknout pojistky,“ míní Čírtková. Jak budou policisté v budoucnu řešit své soukromé krize, žádné testy podle ní nezjistí.

Co psychotesty zjišťují?

● Měly by vyloučit poruchy osobnosti.
● Zjistit, zda dotyčný disponuje dobrou inteligencí.
● Určit, zda je schopen rychle se zorientovat v situaci a zvolit správné řešení.
● Jakou má míru agresivity v daném okamžiku
a zda se dokáže ovládat.

vary ( 30. srpna 2013 10:50 )

Vypadá dost cikánsky. Takže se ani nedivim.

jity ( 30. srpna 2013 10:05 )

Psychotesty neodhalí, že se neumí ovládat a je agresivní magor? Co je to potom za psyhotesty, psychologové jsou břídilové?

evita5555 ( 30. srpna 2013 09:34 )

Má 35 rokov, takže je to čistý produkt tzv. revolúcie. Rodičia ho nesmeli zbiť, lebo by ho týrali, na vojnu nemusel a to bola posledná možnosť ako sa naučiť sebeovládaniu. Za tie dva roky aj najväčšieho psychopata prešli roupy.

takytaky ( 30. srpna 2013 07:44 )

Babyka, Bydžov, Přibyslav. Psychotesty neodhalí určitě hned tak všechny mimo. Viz ti náckové v Afganistánu, co je museli vyhodit, ještě se těma znakama chlubili, kdejakej vrahoun, hlavně manželek. No když jim strčí zbraň a vedou je ke střílení, tak pak ve vypjaté situaci ví jak zareagovat. Hlavně se těma testama živí plno lidí a dobře.

kdoasi ( 30. srpna 2013 07:30 )

Přesně .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání