Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Zadržení gangsteři z Balkánu: Takhle vykrádali bankomaty

Video se připravuje ...
Autor: rvs - 
10. listopadu 2011
23:32

VIDEO: Policii se podařilo dopadnout čtyři muže z Balkánu, kteří umísťovali na bankomaty v metropoli skimmovací zařízení. Cíl cizinců byl jasný – okopírovat si z účtů vybírajících lidí potřebné údaje a ze zahraničí vykrást jejich bankovní účty! Všichni pachatelé skončili ve vazbě a hrozí jim až osm let vězení.

Cizinci přijeli podle policistů do Česka pouze na pár dní a to přímo kvůli skimmingu. Díky rychlému zásahu policistů však naštěstí žádné peníze ukrást nestačili. „Nejprve jsme zadrželi dva muže ve věku 42 a 58 let. O několik dní později byla zadržena další dva, oba ve věku 26 let. Jsou obviněni a umístěni ve vazbě. Pokud se prokáže trestná činnost v organizované skupině, hrozí jim až osm let vězení,“ popsal Michal Ihnát z pražského oddělení hospodářské kriminality, které se odhalováním skimmingu zabývá.

Čtyři zadržení muži patří ke dvěma nezávislým gangům pachatelů. Při domovních prohlídkách nalezli kriminalisté části skimmovacích zařízení, výpočetní techniku a další předměty, sloužící k trestné činnosti,“ uvedla policejní mluvčí Eva Stulíková. Třetí skupinu balkánců, která se na bankomaty specializuje, se zatím zadržet nepodařilo. Její členové jsou totiž podle všeho momentálně mimo území ČR. „Probíhá pátrání po osobách. Ty budou zadrženy ve chvíli, kdy se vrátí zpět do Česka a budou pokračovat v trestné činnosti,“ dodal Michal Ihnát.

Co je to skimmovací zařízení

Skládá se ze speciálního nástavce, který obsahuje snímač dat z plateních karet, a lišty s miniaturní kamerou. Ta zaznamenává údaje o zadávaných PIN kódech. Pachatelé údaje využívají k výrobě padělaných karet, ze kterých pak v zahraničí vybírají z účtů peníze. Skimming ročně v Česku způsobí škodu za několik milionů korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání