Konkrétně jedenáctého srpna se v půl jedné odpoledne odehrálo v trafice na Kubánském náměstí v Praze loupežné přepadení. Jeho hlavní aktér přistoupil k prodejnímu pultu a na prodavačku namířil krátkou střelnou zbraň, pistoli. Pod její pohrůžkou požadoval vydání všech finančních prostředků, nebo věcí, které mají jinou finanční hodnotu. Na to konto obdržel jak peníze, tak i dobíjecí kupóny pro mobilní telefony, předplacené sim karty a jízdenky na městskou hromadnou dopravu. To vše v celkové hodnotě téměř devadesát tisíc korun.

Případ okamžitě začali prošetřovat kriminalisté čtvrtého policejního obvodu. Ti během zmiňovaných dvou měsíců nashromáždili značné množství relevantních důkazů, na základě kterých šestnáctého října zadrželi pětatřicetiletého muže. Nutno zmínit, že datum šestnáctého října hraje v životě zadrženého velice podstatnou roli. Bylo to totiž právě toto datum, kdy v roce 2001 nastoupil trest odnětí svobody pro násilnou trestnou činnost.

Ve stejný den, jen o dvanáct let později, tedy v roce 2013 brány věznice opustil, aby ho opět ve stejný den, jen o rok později zadrželi kriminalisté čtvrtého policejního obvodu. Česky hovořící muž se navíc v průběhu následného výslechu doznal ještě ke dvěma dalším loupežným přepadením. Při zadržení, které provedla pražská zásahová jednotka, navíc kriminalisté u tohoto muže zajistili i propriety, které při loupežích používal. Jednalo se konkrétně o černou kšiltovku, černou kuklu, černé rukavice a zmiňovanou pistoli. K té policisté zjistili, že má takzvaně vybroušené výrobní číslo, zadržený k ní nemá žádné doklady a on sám ani není držitelem zbrojního průkazu.

Využití zásahové jednotky k zadržení bylo v tomto případě na místě víc, než kdy jindy. Pachatel totiž kriminalistům sdělil, že pokud by ho zadržovali jinde, než v bytě přítelkyně, tak byl připraven zmiňovanou ostrou pistoli proti policistům použít. Dalším z důvodů, proč bylo využití „zásahovky“ smysluplné je, že během svého relativně krátkého života strávil pětatřicetiletý muž za mřížemi celkem sedmnáct let, převážně za násilnou trestnou činnost.

I z tohoto důvodu je zadržený vnímán dle zákona jak zvlášť nebezpečný recidivista. Tento punc má krom jiného veliký význam při následném rozhodování o délce trestu odnětí svobody. Za shora popsanou loupež by mu totiž normálně hrozilo až na deset let. Avšak v případě zvlášť nebezpečného recidivisty lze tento trest navýšit až o jednu třetinu.

Proto pětatřicetiletému muži nyní hrozí trest odnětí svobody až na třináct a půl roku, a to za trestné činy loupež a nedovolené ozbrojování, ze kterých je v tuto chvíli obviněn. S ohledem na trestní minulost obviněného budou kriminalisté samozřejmě zjišťovat, zda se během jednoho roku, po který je na svobodě, nedopustil ještě dalšího protiprávního jednání.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí PČR VIDEO: PČR