Takzvaná realizace proběhla v noci z jednatřicátého července na prvního srpna a podíleli se na ní kriminalisté pátého a prvního oddělení prvního policejního obvodu, v úzké spolupráci se zásahovou jednotkou a uniformovanými policisty linky 158 a oddělení hlídkové služby. V celém případu hrají hlavní roli celkem tři osoby. Jedná se konkrétně o jednačtyřicetiletého Nigerijce a dva Čechy ve věku 34 a 39 let.

A oč v tomto případu šlo? Celý obchodní řetězec této trojice byl poměrně propracovaný a ve své podstatě velice nenápadný. Starší z Čechů téměř denně „navštěvoval“ Nigerijce v jeho bydlišti v Praze 10, kde od něj kupoval kokain v množství od 10 do 40 gramů. Nebylo výjimkou, že nakoupit přijel v jednom dni i dvakrát. O zakoupenou drogu se pak rozdělil, samozřejmě za příslušný finanční obnos s třetím ze skupiny, tedy čtyřiatřicetiletým Čechem. Ten odebíral drogu od svého zdroje v podstatně menším množství, většinou do třech gramů hmotnosti, ale o to častěji. Se svým dodavatelem se potkal mnohdy i pětkrát denně, podle zájmu odběratelů. Oba Češi pak kokain prodávali jak jednotlivým koncovým konzumentům, tak ho dodávali i do různých barů a diskoték v úzkém centru hlavního města.

Zmiňovaná nenápadnost tohoto jednání spočívala v tom, že se oba čeští dealeři vydávali za taxikáře, kteří ale skutečné zákazníky vozili pouze v minimální míře. Samotný prodej drogy pak fungoval tím způsobem, že si zájemci o kokain zavolali jednomu ze zmiňovaných Čechů a objednali si u něj odvoz. Ve skutečnosti ale přeprava zákazníka spočívala v tom, že s ním taxikář objel pouze blok a přivezl ho zpět na původní místo. Během cesty se pak uskutečnil obchod, kdy si zákazník převzal drogu, za kterou rovnou zaplatil.

Výsledky celé realizace vypovídají o společenské nebezpečnosti zadržených a rozsahu jejich protiprávní činnosti. Během pouhých dvou měsíců, po které obchod s kokainem monitorovali, zadokumentovali kriminalisté bezmála stovku prodejů zmiňované drogy, v rámci kterých trojice zobchodovala víc jak 1,5 kilogramu této látky. Dalšího téměř čtvrt kilogramu kokainu a bezmála tři statisíc korun zajistili kriminalisté při domovní prohlídce v bytě Nigerijce. U devětatřicetiletého Čecha pak policisté zajistili při zadržení víc jak dvacet gramů drogy, hotovost v řádu desítek tisíc korun a propriety potřebné k prodeji drogy v podobě digitálních váh a sáčků s přítlačnou lištou. „Nejlépe“ na tom byl při zadržení nejmladší člen této skupiny. U toho policisté nezajistili ani drogy, a ani žádnou závratnou hotovost, nýbrž nemalé množství zbraní v podobě samopalu, desítek kusů střeliva a několik granátů. Navíc při zadržení řídil motorové vozidlo pod vlivem návykové látky.

Jedno z opatření, které provedli kriminalisté neprodleně po zmiňovaném zadržení je, že jednotlivým aktérům zajistili jejich luxusní vozidla, konkrétně BMW 3, BMW 5 cupé a VW Passat. U všech těchto vozidel budou policisté navrhovat, aby takzvaně propadla státu, neboť byla používána k trestné činnosti, nebo je lze vnímat jako takzvaný výnos z trestné činnosti. Všichni tři zadržení jsou obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Čechům hrozí za tento delikt trest odnětí svobody až na pět let, Nigerijci, jakožto hlavnímu obchodníkovi až deset let.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí PČR FOTO + VIDEO: PČR