Zadržení se málem změnilo v drama Policisté ve spolupráci s karvinskou městskou policií realizovali poznatek o pobytu hledané osoby. Tvrzení městských strážníku se potvrdilo, muž se skrýval v jednom karvinském bytě. Hledaný muž na klepání policistům otevřel s kuchyňským nožem ruce, ale vzápětí se snažil dveře opět zavřít. I přes jeho aktivní odpor policisté dveře přetlačili a využili svého oprávnění ke vstupu do obydlí. V bytě začala potyčka. Muž s nožem v ruce na zakročujícího policistu zaútočil proti hrudníku. Byly proto použity donucovací prostředky a útočník byl zpacifikován, aniž by došlo k jakémukoliv zranění či poškození majetku. S pouty na rukou pak skončil v policejní cele.

Policejní komisař osobu trestně stíhá jako obviněného ze zločinu násilí proti úřední osobě a dále pro pokračující přečiny porušování domovní svobody, krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředků, přečinu vydírání a zvlášť závažného zločinu loupeže.

Samotné skutky: - v březnu až dubnu v jednom bytě s pečovatelskou službou opakovaně požadoval od seniora, r. 1943, peníze v různých částkách a další různé věci z bytu. Muži tvrdil, že to jsou dlužné peníze za jídlo, které za něj údajně měl platit. Celkem získal částku 13.000 korun a věci v hodnotě 1.700 korun. - u tohoto seniora násilím nebo pod pohrůžkou násilí bydlel, do jeho bytu se často dostával po slovních vyhrůžkách nebo přetlačením dveří. - v měsíci květnu pod záminkou vrácení peněz opětovně vnikl do bytu seniora, kde mu odcizil různé věci v hodnotě 1.200 korun a navíc po něm požadoval další peníze. Byl odmítnut s tím, že peníze má, ale ty jsou u přítelkyně, kam se společně vydali. Po otevření dveří veden úmyslem zmocnit se cizí věcí za použití násilí, do dveří zatlačil tak silně, až 79letá seniorka upadla na zem. Byt prohledal, ale z bytu nic neodcizil. - v měsíci červenci si obviněný vyhlédl na téže adrese dalšího seniora. Pod záminkou, že je policista, který provádí šetření v domě, jej osmdesátiletý muž pustil dovnitř. V bytě mu pak následně odcizil jeho osobní doklady a částku 400 korun. - koncem dubna v jedné karvinské restauraci odcizil dámskou kabelku s osobními věcmi a platební kartou se škodou 100 korun. K výběru z platební karty nedošlo. - v za pomoci nalezených klíčů vnikl začátkem měsíce května do jednoho karvinského bytu, kde odcizil částku 500 korun. Následně klíče jednapadesátileté poškozené osobně vrátil, ale o pár dnu se do bytu v nočních hodinách vrátil. Po zaklepání a následném otevření dveří poškozenou, tuto s nožem v ruce zahnal do jednoho z pokojů, z bytu odcizil různé věci a finanční hotovost, čímž vznikla poškozené škoda ve výši 8.800 korun. - v červenci si vyhlédl jednaosmdesátiletou důchodkyni na jiné karvinské adrese a pod záminkou podání sklenice vody vnikl do jejího bytu. Při odchodu sebou odnesl i dva mobilní telefony v ceně 600 korun. - od června do doby zadržení doslova prožíval utrpění sedmdesátiletý senior. Tohoto si pachatel vyhlídl a pod pohrůžkou fyzického násilí, které rovněž zúročoval údery do těla, po něm požadoval finance. Poškozeného dále nutil, aby si peníze půjčoval od sousedů nebo rozprodával cennosti. Celkem od důchodce získal částku 12.000 korun.

Na obviněného byl podán návrh na vzetí do vazby a návrhu bylo vyhověno.

Jaroslav Kus tiskový mluvčí PČR