Dvojice mužů (20 a 37 let) ze Skuhrova nad Bělou se nejméně v průběhu prvního čtvrtletí roku 2014 zaměřila na motorová vozidla. Během uvedého období se vloupali do nejméně 25 nákladních nebo pracovních strojů (traktory, multikáry, štěpkovací stroj) a odcizili z nich motorovou naftu z palivové nádrže nebo akumulátorové baterie. Při jejich nezákonné činnosti ale zmizely i zámky nebo víčka od palivových nádrží, úvazové řetězy z traktorů, propanbutanové lahve nebo jízdní kolo.

Zcela mimo tento sortiment zrealizovali další dvě krádeže – v jednom případě odcizili z osobního auta dechový hudební nástroj – pozoun a ve druhém ze zemědělského areálu ukradli býčka.

Jejich teritoriem bylo „domovské“ Rychnovsko (Deštné v Orlických horách, Dobré, Kvasiny, Skuhrov nad Bělou, Liberk, Solnice, Roveň, Javornice), v jednom případě „zavítali“ do sousedního Žamberecka (Helvíkovice).

Ukradené věci prodávali 40ti letému muži z Osečnice, který je odkupoval za podstatně nižší cenu s vědomím, že se jedná o předměty pocházející z trestné činnosti.

Obvinění majitelům krádežemi způsobili škodu vyšší než 120.000 korun. Na poškozených vozidlech byla škoda vyčíslena téměř na 4.000 korun.

Za přečin krádeže oběma obviněným hrozí až pětiletý nepodmíněný trest. Dvacetiletý mladík byl již za stejný čin v posledních třech letech potrestán. Třetímu obviněnému za přečin podílnictví hrozí až čtyřletý nepodmíněný trest.

Neobvyklý telefonát v souvislosti s touto sérií krádeží zaznamenal operační důstojník. Když se majitel pozounu dozvěděl, že se mu jeho hudební nástroj bez úhony navrátí, šťastný zavolal v nočních hodinách na linku 158 a žádal, aby sloužící policista všem kolegům, kteří se na objasnění krádeží podíleli, tlumočil velké poděkování, což operační důstojník s potěšením vyřídil.

por. Mgr. Alena Kacálková tisková mluvčí PČR