V první řadě je na místě poděkovat všem spoluobčanům, kteří reagovali na v médiích odvysílanou pátrací relaci, a policistům předali prostřednictvím linky 158 velice cenné poznatky. Díky nim a rozsáhlé operativně pátrací činnosti kriminalisté nyní znají totožnost násilníka, který ve velice krátké době několika hodin napadl, zranil a oloupil tři vietnamsky hovořící osoby.

Jedná se konkrétně o pětačtyřicetiletého Jana Nováka z Prahy, který není kriminalistům čtvrtého policejního obvodu neznámou osobou. Pro stejné skutky, tedy loupežná přepadení po něm pátrali a následně ho tito kriminalisté zadrželi před osmi lety. Tehdy se dopustil, se zbraní v ruce, celkem šesti loupeží na benzinových čerpacích stanicích a v hernách na území celého hlavního města. Za tyto skutky byl následně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce sedm a půl roku, ze kterého byl nedávno, po „odsezených“ šesti letech podmínečně propuštěn.

Kriminalisté na základě konkrétních zjištění vnímají hledaného jako velice brutálního a agresivního člověka bez jakýchkoliv zábran, který by mohl za určitých okolností dokonce i zabít. Navíc se jedná o osobu bez jakéhokoliv zázemí, tedy jak bez trvalého bydliště, financí, ale i přátel a kamarádů, který vlastně nemá, krom své svobody co ztratit, a o to víc je nebezpečný. Absence zázemí je také důvodem, proč vlastně může být hledaný v tuto chvíli na kterémkoliv místě naší republiky.

Navíc kriminalisté zjistili, že má velice úzké vazby do Itálie a Velké Británie. Z toho důvodu se kriminalisté obrací s prosbou o pomoc při pátrání po hledaném na širokou veřejnost. Jakékoliv informace k pobytu pětačtyřicetiletého muže mohou pozorní občané kriminalistům předat opět prostřednictvím linky tísňového volání 158. Zároveň apelujeme na každého, aby se tohoto muže NESNAŽIL jakýmkoliv způsobem zadržet vlastními silami, neboť se jedná o opravdu velice agresivního pachatele.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí PČR FOTO: PČR