Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Křečci jsou alko »držáci«. Nezkoušejte to, ale mohou přijmout 10x více alkoholu než lidé!

Autor: Eva Dudíková - 
11. července 2016
11:10

Nejenom lidé, ale i zvířata v přírodě mohou být opilá. Příznaky opilosti u opic, žiraf, slonů, pštrosů a dalších divoce žijících zvířat ukazuje například toto Youtube video. Příčinou opilosti u zvířat v přírodě je fermentující ovoce, které obsahuje až 5 % alkoholu. Toto ale neplatí pro křečky Syrské a křečíky Campbellovy, kteří mají velmi vysokou rezistenci vůči alkoholu a jen tak snadno se neopijí!

Lupfer a jeho kolegové z University of Alaska z města Anchorage testovali příjem alkoholu u křečíků Campbellových. Zkoumali, kolik alkoholu tito křečíci musí mít v krvi, aby začali vykazovat známky opilosti.

Výzkumníci podávali alkohol křečíkům dvěma způsoby: orálně (ústně) a injekčně přímo do jejich těla. Jak předpokládali, čím více alkoholu vpravili injekčně do těla křečíka, tím více začali projevovat známky opilosti.

Nicméně tito křečíci dokázali překvapivě zvládnout mnohem vyšší dávky alkoholu orálně (ústně) bez toho, aniž by byli opilí. Ve skutečnosti mohli vypít až 10x větší množství alkoholu než člověk, než se u nich začaly projevovat symptomy opilosti!

Jak to jen tito křečíci dělají? Vypadá to, že antidiuretický hormon (ADH), který mají i lidé jako primární obranu proti alkoholu, je u křečíka Campbellova částečně aktivní. Jiná studie u křečků Syrských ale ukázala, že jsou vysoce tolerantní nejen k alkoholu, ale také i k amfetaminu (tj. drogy klasifikovány jako stimulanty centrálního nervového systému). To může znamenat, že u křečků by mohlo jít o úplně jiný, ještě nezjištěný, mechanismus, který je udržuje střízlivé.

Varování: Rozhodně ale po přečtení tohoto článku nezkoušejte opíjet nebo zfetovat křečky ve vašem okolí.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi