Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Start očkování vakcínou Novavax se stále posouvá. Začne až v březnu, dodávky se zpozdily

Autor: ČTK - 
21. února 2022
13:48

Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že očkování proti covidu-19 vakcínou Novavax začne na začátku března. Čeká se na dodávku od výrobce, první bude asi 130 000 dávek. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Nová proteinová vakcína může podle ministerstva oslovit i ty zájemce o očkování, kteří měli obavy z moderních mRNA technologií dřívějších očkovacích látek.

„Od firmy máme informaci, že dodávka do Evropy bude mít několik dní zpoždění,“ uvedl mluvčí. Náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti) v pátek Radiožurnálu řekl, že očekává, že první dodávka dorazí tento týden.

Prozatím se registrovalo k očkování touto látkou zhruba 8000 lidí. Až očkovací látka dorazí, ministerstvo je informuje, na která očkovací místa se budou moci registrovat.

Česko má podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) objednány stovky tisíc dávek nové vakcíny a je možné objednávky navýšit. Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tuto součást vakcíny vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Vakcína se ale kompletuje v zahraničí, odkud bude do ČR znovu dodaná.

Zájem o očkování proti covidu-19 v posledních dnech klesá. Podle dat o vakcinaci bylo od začátku letošního roku podáno 1,8 milionu dávek vakcín. Zatímco v prvním týdnu nového roku to bylo za jediný den i více než 111 000 dávek, ve většině pracovních dní minulého týdne to bylo desetkrát méně.

Zdravotníci aplikují většinou posilující dávky očkování, nových zájemců o zahájení vakcinace je minimum. V minulém týdnu tvořily posilující dávky čtyři pětiny očkování, nově očkovaných byly v posledních dvou týdnech v pracovní dny řádově stovky.

Video  Imunolog Hořejší o riskantním rozvolňování: Vláda volí ekonomiku před plnými špitály.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. února 2022 07:49 )

poskytující vysokou ochranu proti původnímu viru SARS-Cov-2 a alfa a beta variantám.
Asi nikdo.

Jirik-ta ( 23. února 2022 07:47 )

http­s://ww­w.su­kl.cz­/nuva­xovid-otazky-a-odpovedi-k-vakcine-od-spolecnosti-novavax
http­s://co­vid19­.who­.int/

Jirik-ta ( 23. února 2022 07:46 )

Na základě výsledků dosavadních studií je možné považovat vakcínu Nuvaxovid od společnosti Novavax za bezpečnou, poskytující vysokou ochranu proti původnímu viru SARS-Cov-2 a alfa a beta variantám. Prozatím zůstávají omezeny údaje k účinnosti vůči variantě omikron (B. 1.1.529).

Jana Novakova ( 21. února 2022 21:05 )

Dr. Petráš řekl. že vakcína Novavax má stejné účinky jako Pfizer. Takže žádné, jsou k ničemu.

trintin ( 21. února 2022 18:06 )

oslovit i ty zájemce o očkování, kteří měli obavy?? Ten, kdo se prozatím očkovat nenechal, se stejně už očkovat jinak zvanou vakcínou nenechá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa