Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První den rozvolnění v pražských restauracích: Dobrá atmosféra, provozovatelé čekají vyšší návštěvnost

Autor: ČTK - 
10. února 2022
15:51

V restauracích ve čtvrtek v první den uvolnění vládních opatření panovala dobrá atmosféra, provozovatelé čekají rostoucí návštěvnost. Budou schopni ji hodnotit až s odstupem, nepředpokládají změnu ze dne na den. Na chování zákazníků navíc bude mít pravděpodobně negativní dopad vysoká inflace, upozornili.

Personál gastronomických podniků ani dalších služeb nemusí od čtvrtka u vstupu kontrolovat, zda mají lidé doklad o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Opatření platilo od 22. listopadu loňského roku, před tím od 1. listopadu se mohli v restauracích posadit také zákazníci, kteří se prokázali negativním testem na koronavirus.

Luboš Kastner, spolumajitel skupiny Hospodska, do které mimo jiné patří pražská restaurace Červený Jelen, dnes ČTK řekl, že v restauracích v době obědů panovala uvolněná atmosféra. „Pocitově přišlo více lidí, konkrétní čísla ale zatím nemám k dispozici,“ uvedl Kastner. Doplnil, že svou roli mohlo hrát také hezké počasí a vyšší teploty, kdy lidé častěji do gastronomických zařízení vyrážejí. Postupně přibývají také rezervace.

Kastner neočekává prudký nárůst návštěvnosti, i tak je podle něj jasné, že prvotní vlna zájmu opadne. Trvalejší oživení by se ale mohlo dostavit v průběhu března. Restauratéři budou podle něj nyní stále obezřetní, nebudou přijímat další personál či výrazně zvyšovat objemy jídel.

Plno bylo ve čtvrtek dopoledne podle zpravodajky ČTK v podniku Marthy’s Kitchen na Vinohradech, lidé i personál byli dobře naladěni. Toto místo je ale oblíbené, i před uvolněním zde měli vysokou návštěvnost.

Vyšší návštěvnost v souvislosti s uvolněním očekává u svých restauračních provozů Panorama Hotel Prague, a to především u obědů, na které dříve přicházeli lidé pracující v okolí, uvedl generální ředitel hotelu Ivan Dvořák.

Lidé ruší rezervace

„Současná situace v gastronomii je značně nepřehledná,“ upozornila ale Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous. Lidé kvůli karanténám nebo i tomu, že se necítí dobře, ruší častěji než dříve rezervace, na obědy z důvodu práce z domova chodí nepravidelně. V mnohých restauracích také dál scházejí zákazníci z ciziny. Rozvolnění navíc podle Kohoutové nastalo v okamžiku, kdy většinou mladí lidé drží tzv. suchý únor, kdy měsíc nepijí alkohol, a tedy hospody nenavštěvují.

„To, že se rozvolnilo, neznamená, že hospodským zmizí veškeré problémy. Leden a únor pro ně obecně znamená nejslabší měsíce roku. Vždy. Zdražují se potraviny, energie i další dodavatelské služby. Restauratéři se navíc potýkají s výpadky personálu,“ dodala.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (9.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. února 2022 17:14 )

COVID-19 v Česku
http­s://ww­w.cov­data­.cz/ces­ko.php

nejlepší bude nouzový stav napořád a povinná vakcinace nějakým sráče. Naše děti nedáme.

al.bunda ( 10. února 2022 16:13 )

Jo a nemocnice můžou čekat větší návštěvnost na JIP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa