Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Covid v královských rodinách: Nakazili se dánská královna i španělský král

Autor: šamol - 
11. února 2022
09:20

Dánská královna Markéta II. (81) a španělský král Filip VI. (54) byli pozitivně testováni na koronavirus, informovaly o tom jejich královské domácnosti. Oba mají mírný průběh nemoci a byli očkováni. Izolaci stráví ve svých palácích, uvádí DailyMail.

Dánská královna Markéta II. (81) má mírné příznaky covidu-19 a izolovala se v kodaňském paláci, kde žije. Královna je očkovaná a v úterý večer měla pozitivní test na virus. Musela tak zrušit plánovanou dovolenou v Norsku, která měla začít ve středu, uvedla královská domácnost.

Stejně jako královna byl i španělský král Filip VI. očkován proti koronaviru. 54letý panovník byl testován poté, co se u něj začaly projevovat „mírné příznaky“ koronaviru.

Oznámení dánské královské domácnosti přišlo několik týdnů poté, co Markéta II. oslavila 50 let na trůnu nejstarší vládnoucí monarchie v Evropě. Některé z plánovaných slavností byly kvůli pandemii koronaviru odloženy až na září. I přes  pandemii se královna tento měsíc zúčastnila některých jubilejních akcí, včetně položení věnců u hrobu svých rodičů v katedrále v Roskilde, kde jsou od roku 1559 pohřbíváni dánští králové. Královna, která v listopadu dostala třetí dávku vakcíny, se také setkala s vládou a zúčastnila se recepce v parlamentu.

Španělská královská domácnost uvedla, že „celkové zdraví“ krále Filipa je v pořádku a v souladu s národními zdravotními protokoly zůstane sedm dní v domácí izolaci. Královský dvůr uvedl, že jeho manželka královna Letizia nevykazuje žádné příznaky.

Vzhledem k tomu, že v zemi již 90 procent populace starší 12 let bylo očkováno proti koronaviru, začíná Španělsko rozvolňovat vládní nařízení.

Také severská země oznámila návrat „k životu, jak jsme ho znali“ navzdory rekordnímu počtu nových případů – s argumentem, že mírnější onemocnění způsobené variantou omikron ve spojení s vysokou proočkovaností rozvolnění umožňuje.

Markéta II. není první panovnicí Severu, která prodělává v poslední době koronavirus. Švédský král a královna (ve věku 75 a 78 let) byli pozitivně testováni na koronavirus na začátku ledna.

Video  Letizia Španělská: Rozvedená královna s taxikářskou krví  - BPŽ/Karel Dlabač
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa