Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvojí nákaza covidem ji zničila fyzicky i psychicky. Známá vědkyně (†51) spáchala sebevraždu

Autor: tsv - 
15. ledna 2022
20:45

Britská profesorka, vrchní lékařská konzultantka a přední expertka na porodnictví si vzala život po dvou extrémně náročných letech s covidem. Koronavirem se za tu dobu nakazila hned dvakrát, strávila týdny v nemocnici kvůli těžkým depresím a stresové poruše a musela si projít náročnou operací trávicího traktu. Po první nákaze se dlouhodobě potýkala s dýchacími problémy a dlouhý pobyt na izolované nemocniční jednotce jí způsobil nenapravitelné trauma. Rodina nyní doufá, že její příběh upozorní na to, jak zásadní je dobré psychické zdraví.

Fiona Denisonová (†51) se poprvé nakazila koronavirem v červnu 2020. Brzy nato se u ní rozvinulo hned několik vážných problémů s dýcháním, kvůli kterým musela být převezena do nemocnice v Edinburghu. Tam strávila týden v izolaci, odstřihnutá od ostatních pacientů, rodiny a okolního světa. Své osamělé dny v nemocnici nesla velmi těžko a pobyt jí vyvolal těžké úzkosti, které po čase vyústily v deprese.

Podle manžela Gordona Taylora se její duševní stav stále zhoršoval a několik měsíců od propuštění z nemocnice se tam ocitla znovu, tentokrát na psychiatrickém oddělení kvůli sebevražedným tendencím. „Diagnostikovali jí riziko sebevraždy a přijali ji do nemocnice v létě 2020,“ řekl novinářům Taylor. „Během léčby objevila terapii uměním. Z té vzešly krásné kresby, kterými těšila rodinu a přátele.“

Nahoru a zase dolů

„Její stav se zlepšil a mohla se vrátit domů, ale přechozený covid jí způsobil další potíže, když zhoršil její dlouhodobé problémy s trávicím systémem. Ty navíc posílily ještě léky, které brala kvůli depresi,“ pokračoval Taylor. Denisonová se nakonec rozhodla postoupit operaci, která měla jejímu trávicímu traktu výrazně pomoct, píše server Mirror.

„Na operaci nějakou dobu sbírala odvahu kvůli těm traumatickým vzpomínkám, které ji znovu pohltily po opětovném návratu do nemocnice. Ale měla naděje, že je to pozitivní krok vpřed.“ Některé komplikace ale i potom dál přetrvávaly a profesorka musela definitivně ukončit svou lékařskou praxi.

Nepodařená operace znamenala další pokles Fionina duševního zdraví a situace se ještě zhoršila, když se během loňských Vánoc znovu nakazila koronavirem. „Další hospitalizace pro ni byla traumatická, protože se jí zase vrátily všechny vzpomínky na týden v izolaci, kdy se mohla sotva nadechnout,“ vysvětloval Taylor.

„Navenek to vypadalo, že se s těmi nedávnými komplikacemi smířila,“ vzpomínal profesorčin manžel. „Fiona si ale v sobotu večer vzala život.“ Milovaná matka dvou dětí zemřela osmého ledna. „Všechny ty zdravotní i psychické problémy, které jí covid způsobil, byly na konci už nesnesitelné. Fionina sebevražda je   drsná připomínka toho, že duševní zdraví je velmi křehké, rychle a snadno kolísá a psychická onemocnění mohou být devastující, i když máte plnou podporu rodiny, přátel a profesionálů.“

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa