Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Polský prezident se podruhé nakazil koronavirem. Duda je pod neustálým lékařským dohledem

Autor: ČTK - 
5. ledna 2022
13:06

Polský prezident Andrzej Duda měl ve středu ráno pozitivní test na koronavirus. Informoval o tom na twitteru šéf kanceláře hlavy státu Pawel Szrot, podle kterého se Duda cítí dobře, nemá žádné vážné příznaky a je podle pravidel v domácí izolaci. Je to již podruhé od počátku epidemie nemoci covid-19, co se polský prezident koronavirem nakazil - pozitivní test měl poprvé v říjnu 2020.

Kvůli případům onemocnění v kanceláři prezidenta republiky a jejím okolí podstoupil prezident Andrzej Duda test na covid-19, který měl pozitivní výsledek,“ napsal na twitteru Szrot. Dodal také, že je Duda pod neustálým lékařským dohledem.

Devětačtyřicetiletý prezident je podle Szrota očkovaný třemi dávkami vakcíny, první obdržel loni v dubnu, druhou loni v červnu. Třetí, posilovací dávku dostal před méně než měsícem, 17. prosince 2021. Pozitivní test měl i 24. října 2020, kdy o tom informoval jeho mluvčí s tím, že se Duda cítí dobře.

V nemocnicích je přes 19 tisíc Poláků

Koronavirus se v 38milionovém Polsku za posledních 24 hodin prokázal u 17 196 lidí. V úterý země zaznamenala 11 670 nových případů, píše s odkazem na data polského ministerstva zdravotnictví agentura PAP. V polských nemocnicích je s covidem-19 hospitalizováno 19 264 lidí, z toho je 1854 pacientů na ventilátorech.

Okolo 21 milionů Poláků je plně naočkováno, přes sedm milionů z nich rovněž obdrželo posilovací dávku.

Video  Předsevzetí Čechů do 2022: Jak zhubnout? Přestat kouřit? Poznávejte sami sebe, radí kouč  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. ledna 2022 17:16 )

má se naočkovat. To nechápu.
258/2000
PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU A ŠÍŘENÍ INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ
Očkování a spolupráce orgánů ochrany veřejného zdraví s poskytovateli zdravotních služeb
§ 45

(1) K ochraně před vznikem, šířením a k omezení výskytu infekčních onemocnění spolupracují poskytovatelé zdravotních služeb s orgány ochrany veřejného zdraví a provádějí opatření stanovená tímto zákonem nebo na základě zákona příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví. Náklady spojené s takovou činností, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, hradí stát v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem, prostřednictvím správního orgánu, který udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb podle zákona o zdravotních službách11).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa