Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Omikron dorazil do Prahy: Nakažení přicestovali z Velké Británie a ze Senegalu

Autor: ČTK - 
23. prosince 2021
15:39

V Praze laboratoře ve středu večer potvrdily dva případy varianty koronaviru omikron. Celkem byly v hlavním městě laboratorně ověřeny tři případy. U obou nových jde o přenos ze zahraničí, a to z Velké Británie a Senegalu. Na svém webu to uvedli pražští hygienici.

Pražská hygienická stanice napsala, že k čtvrtečnímu dni jsou na území hlavního města laboratorně ověřeny tři případy nákazy novou variantou koronaviru omikron.

„Poslední dva případy verifikovala Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění při Státním zdravotním ústavu včera (ve středu) ve večerních hodinách. Oba případy jsou importem ze zahraničí - Velké Británie a Senegalu,“ napsali hygienici. Třetí případ hygienici zaznamenali asi před dvěma týdny.

Případů přibývá

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Zhruba čtyři desítky vzorků s omikronem odhalili odborníci v Jihomoravském kraji.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Podle expertů je omikron třikrát až čtyřikrát nakažlivější než dosud dominantní varianta delta. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v Česku bude omikron v populaci dominantní kolem poloviny ledna.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Zdeněk Přibilík ( 25. prosince 2021 08:13 )

Proč " vy zmetci "? Hezké vánoce.

Zdeněk Přibilík ( 25. prosince 2021 08:05 )

A co nám do Prahy teprve přivezou Dánové a Holanďani na Silvestra? Otevřeli jsme jim bary do rána a doma nemohou pařit.
Budou mít nejenom pozřelé PCR testy, ale i omikron.

Modrokocicicajovna ( 24. prosince 2021 17:33 )

Nesvadejte všechno na neockovane,vy zmetci. Akorát rozdelujete společnost!!

Zdenek ( 24. prosince 2021 14:18 )

J i h o m o r a v s k y kraj - V úterý přibylo v ČR nejvíc případů covidu za den od začátku epidemie - 17.11.2021 - Incidenční číslo dnes vzrostlo ve všech regionech. Největší zůstává v Olomouckém kraji s 1217 případy za týden na 100.000 obyvatel. Přes tisícovku je také v Jihomoravském a Zlínském kraji....Také tzv. reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření nákazy, se k dnešku zvýšilo. Z úterní hodnoty 1,24 stouplo na 1,32.

23. listopadu 2021 17:25
Jihomoravský kraj zvažuje podobná omezení počtu lidí na hromadných akcích jako Zlínský kraj. „Po jednání s vládou jsem se na zítra domluvil s ředitelem krajské hygieny a budeme řešit, jaká opatření mohou vyhlásit,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

V tamních nemocnicích leží okolo 900 pacientů s covidem, i dvě velké brněnské fakultní nemocnice výrazně omezují plánované operace.

akt prroblem ai neni tak v OMIKRONU , ze ...... ale jen a jen ve SPODINE-Dolnich 10 milionech lidech v Cesku /Zeman: Budu prezidentem "dolních" deseti milionů/

Zdenek ( 24. prosince 2021 14:10 )

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla k o n c e m listopadu - 11.2021 - žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Zhruba čtyři desítky vzorků s omikronem odhalili odborníci v Jihomoravském kraji.....

KOKOSKA patri mezi ty co veri, ze by e OMIKRON vyhnul diky tomu, ze by do Ceska nikdo neletal ze zahranici a nejezdil !!??!! .....

fakt pari mezi ty - "Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt." - 21.1.1992


Výroky pana prezidenta jsou pravdivé i po tak mnoho letech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa