Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chaos pokračuje? Válkův resort Čechům zpřísnil podmínky cestování, za pár hodin otočil

Aktualizováno -
23. prosince 2021
20:09
Autor: ČTK, Mii - 
23. prosince 2021
15:30

Nová vláda Petra Fialy (ODS) slibovala, že bude komunikovat srozumitelněji, zatím se ale objevuje jedna nejasnost za druhou. Poté, se restauratéři nechali slyšet, že tápou v nových opatřeních pro gastronomický průmysl, vznikl chaos i v podmínkách pro cestování. Ministerstvo zdravotnictví nejdříve uvedlo, že od 3. ledna budou muset všichni Češi, i očkovaní, před návratem do země podstoupit PCR test, za několik hodin se ale opravilo, že podmínka bude platit jen pro cizince, a to od pondělí 27. prosince.

Nařízení o testech před vstupem do ČR bude platit pro cizince očkované proti covidu-19 či po prodělání nemoci, výjimku budou mít lidé po posilovací dávce vakcíny či děti do 12 let. Dětem ve věku 12 až 18 let pak stačí očkování i bez třetí dávky. Test budou muset cizinci podstoupit před vstupem do ČR z kterékoliv země, i těch zelených a oranžových.

Aktualizovaný cestovatelský semafor

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. K územím s nízkým rizikem nákazy patří v Evropě pouze Vatikán. Z mimoevropských zemí to jsou Argentina, Austrálie, Bahrajn, Chile, Indonésie, Jižní Korea, Kanada, Katar, Kolumbie, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Peru, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay. V oranžové kategorii jsou pouze Rumunsko a Azorské ostrovy.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Bulharsko, Finsko, Itálie, Malta a Švédsko.

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Island a Lotyšsko. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Dánsku, Estonsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kypru, Lichtenštejnsku, Litvě, Lucembursku, Maďarsku, Monaku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, San Marinu, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švýcarsku, Madeiře, Kanárským a Baleárským ostrovům a ostatním třetím zemím mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Při návratu ze všech zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

 

jajas ( 24. prosince 2021 09:50 )

Nohavica!

sekebo ( 24. prosince 2021 09:35 )

Kdyby měl normální člověk do podrobna sledovat všechna vládní nařízení kolem kovidu a je jedno jaká je u moci vláda, tak budou plná nejen kovidária, ale i psychiatrické léčebny. Jak zpívá Nohavica - Mě snad jebne

pmaly ( 24. prosince 2021 09:34 )

Odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil. Z bláta do louže. Počítám, že ani on sám večer už neví, co ráno nařídil. To je peklo tohle ministerstvo...

oltec ( 24. prosince 2021 09:01 )

už to začíná tak jak na slovensku dostali se k moci neschopní blázni máme se na co těšit díky voličům co je volili

jajas ( 24. prosince 2021 08:53 )

Oni si fakt mysleli, že lidé "neposlouchají JEN Babiše"? A až to vezmou do rukou oni, tak bude vše jiné a hlavně lepší? Že je většina lidí "žere"? Takovou squadru? Tak ať si to vyřídí s těmi chaoty, co je volili! Kde jsou? Proč jim nepomáhají? Protože to byli právě ti odpůrci....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa