Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obavy z rostoucí nákazy omikronem: „Blíží se další bouře,“ varoval šéf WHO pro Evropu

Aktualizováno -
21. prosince 2021
18:14
Autor: ČTK - 
20. prosince 2021
19:46

Nová varování před omikronem zní v posledních dnech ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Nejprve to byl v pondělí šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, který upozorňoval na to, že se omikron šíří výrazně rychleji, než varianta delta. Hans Kluge, který je šéfem WHO pro Evropu, pak nyní v souvislosti s omikronem varuje před blížící se bouří.

Varianta omikron se po jižní Africe prudce šíří i do Evropy a experti předpokládají, že v několika týdnech převládne nad dosud dominantní variantou delta. Například v Londýně se tak už stalo.

Ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge v úterý vyzval země, aby se připravily na „výrazný a prudký nárůst“ nových případů koronaviru způsobený variantou omikron. Informuje o tom agentura Reuters.

Omikron se podle WHO zatím rozšířil hlavně mezi mladými dospělými. Novou variantu dosud zachytili v nejméně 38 z 53 zemí evropského regionu, do kterého WHO započítává Rusko, Turecko a bývalé země Sovětského svazu. V Portugalsku, Dánsku a Británii už jde o převládající variantu.

„Vidíme, že se blíží další bouře,“ řekl Kluge. „Řádově během týdnů bude omikron dominovat v dalších zemích regionu a bude už beztak napjaté zdravotnické systémy posouvat dále k jejich limitům,“ varoval.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Omikron se přitom šíří rychleji než variata delta a infikuje i očkované lidi a osoby uzdravené z nemoci covid-19. Hovoří o tom přesvědčivé důkazy, varoval v pondělí šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň však vyjádřil naději, že rok 2022 bude posledním rokem pandemie. Cílem přitom je, aby bylo do poloviny příštího roku naočkováno 70 procent obyvatel každé země.

Omikron se šíří rychleji a infikuje očkované, potvrdil šéf WHO

„Máme nyní pevné důkazy, že omikron se šíří výrazněji rychleji než varianta delta,“ řekl podle agentury Reuters Tedros na pondělním tiskovém brífinku v Ženevě. U varianty omikron je podle něj také pravděpodobnější nákaza očkovaných nebo lidí, kteří už nemocí prošli.

Z dat WHO vyplývá, že v evropské oblasti v uplynulých týdnech přibylo v přepočtu na obyvatele nejvíce nových případů koronavirové infekce na světě.

Nakažení mladí mezi 20 a 30 lety

V 89 procentech případů zachycených v rané fázi šíření omikronu nákazu provázely běžné příznaky covidu-19, jako je kašel, bolest v krku a horečka, uvedl Kluge.

Velkou část nakažených tvoří lidé mezi 20 a 30 lety, kteří se nakazili v práci nebo při společenských akcích.

„Už jenom prostý obrovský počet nově nakažených by mohl vést k nárůstu počtu hospitalizovaných a k rozsáhlému narušení fungování zdravotnictví a dalších kriticky důležitých služeb,“ řekl Kluge a vyzval lidi, aby se nechali očkovat proti covidu-19, a ty naočkované, aby si přišli pro posilující dávku a aby omezili kontakty s druhými.

Šéf WHO: Pandemie máme už všichni dost

S apely přitom přišel i šéf WHO. Rok 2022 se musí stát rokem, kdy „pandemii ukončíme“, vyjádřil přitom své přání Tedros a vyzval k potírání nerovnosti v distribuci vakcín a také k obezřetnosti v době nadcházejících svátků.

„Už máme této pandemie všichni dost. Všichni chceme strávit čas s našimi rodinami,“ řekl šéf WHO. Lépe chránit je i sebe však podle něj znamená „v některých případech zrušit akci“. Tedros doporučil lidem dvakrát se zamyslet. „Zrušená akce je lepší, než o život méně,“ zdůraznil.

Tedros rovněž znovu vyzval k usnadnění přístupu chudších zemí k vakcínám. „Pokud chceme v příštím roce pandemii ukončit, musíme ukončit nerovnost (v očkování) tím, že zajistíme, aby bylo 70 procent populace v každé zemi naočkováno v polovině příštího roku,“ prohlásil Tedros.

Dále šéf WHO zopakoval, že není proti posilujícím třetím dávkám očkování, ale zdůraznil, že by měly být vyhrazeny zranitelným osobám nebo lidem starším 65 let. Země, které podávají posilovací dávky zcela zdravým dospělým nebo dětem, by prý udělaly lépe, kdyby se pokusily o tyto dávky podělit nebo kdyby přesvědčily neočkované lidi, aby se nechali očkovat.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 21. prosince 2021 20:35 )

vakcína je bohužel zaměřená příliš jednostranně. Přirozená imunita (naše) je na tom lépe. Pokrývá širší spektrum a s patogenem se vypořádá lépe. Neustále se dolaďuje (aktualizuje.) Vakcína je v podstatě neměnný topor, který setrvává na původních základech. Očkujte se. a povinně

hafblaf ( 21. prosince 2021 19:50 )

Na obzoru jsou větší hrozby, než nějaký virus.

Vladimír Molík ( 21. prosince 2021 18:01 )

Infikuje očkované? - Dobře jim tak blbcům. Aspoň vidí, co je to za sajrajt.

Chevy Chevy ( 21. prosince 2021 16:15 )

Nee,vážně UZ DOST!!!

Jana Novakova ( 21. prosince 2021 14:38 )

Jinak super, Omicron napadá očkované a WHO a politici nabádají k očkování.To nevymyslis.🙏😆

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa