Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

11 doporučení na Vánoce: Vojtěch radí omezit návštěvy, rušit večírky a nakupovat na dálku

Autor: ČTK - 
9. prosince 2021
10:40

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Lidé by také měli využít možnost nechat se před rodinnými setkáními otestovat na covid-19, pokud se necítí dobře. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes zveřejnil na twitteru jedenáct doporučení k nadcházejícím svátkům.

„Pokud se necítíte fit nebo máte příznaky onemocnění covid-19, zůstaňte doma. Všichni očkovaní mají k dispozici dva preventivní PCR testy, a rozočkovaní dokonce testů pět. Využijte je,“ píše v letáku ministerstvo. Apeluje také na očkování.

Setkání s blízkými a přáteli doporučuje ministerstvo raději venku. „Pokud plánujete návštěvu kamarádů nebo rodiny ve vnitřních prostorách, nejprve si ověřte, že se všichni cítíte dobře,“ uvádí. Návštěvy doporučuje spíš kratší a v menším počtu lidí, dodržovat by se měly rozestupy a omezit by se měly fyzické kontakty, jako je podání rukou nebo objetí. V místnostech je třeba také více větrat, radí alespoň pět minut po každých 20 minutách. Při návštěvě u seniorů doporučuje nosit respirátor.

„V Izraeli třeba není vůbec zvláštní, že si hosté sami ukazují certifikát o očkování nebo negativním testu,“ napsali zástupci ministerstva.

Vzhledem k předvánočním nákupům radí nakupovat ideálně přes internet, potraviny i dárky. V kamenných obchodech pak využívat dezinfekci na ruce, dodržovat rozestupy a mít správně nasazený respirátor. Na nákupy by podle ministerstva neměla chodit celá rodina, naopak je vhodné nakoupit třeba i seniorům, aby do obchodů vůbec nemuseli.

Vánoční večírky doporučuje ministerstvo odložit na dobu, kdy nebude epidemická situace tak vážná. „Existuje příliš velké riziko, že se někdo na takové akci nakazí. A nejde jen o party v restauracích, ale i oslavy ve firmách,“ uvádí ministerstvo. Podobně varuje i před silvestrovskými oslavami. „Vyhněte se větším skupinám lidí a vydržte to tentokrát bez bujarých večírků. Pokud už zamíříte mezi lidi, hlídejte si rozestupy a noste respirátor,“ píše.

MeSES radí více testovat

Doporučení k předvánoční době zveřejnila už minulý týden také skupina MeSES. Vyzvala k častějšímu testování ve školách nebo firmách, které by se mělo rozšířit i na očkované, doporučila navýšit kapacity PCR testování a také lidem poskytnout kvalitní samotesty zdarma, kterými by se mohli před návštěvami otestovat.

Odborníci včetně Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) další vlnu nákaz očekávají v lednu a únoru, protože se přes svátky lidé setkávají a cestují po celé republice. Přeplnění nemocnic podle nich může zabránit třetí dávka očkování, která velmi rychle zvyšuje ochranu před vážným průběhem nemoci. Hrozí také rozšíření nové varianty omikron, která je podle dosavadních studií asi šestkrát nakažlivější než současná delta. Zřejmě na ní také méně zabírá imunita po prodělání nemoci a očkování.

Přehledně: 11 Vojtěchových rad na Vánoce

1) Máte příznaky onemocnění covid-19? Zůstaňte doma!

Pokud se necítíte fit, nebo máte příznaky onemocnění covid-19, zůstaňte doma. A zajděte si preventivně na testy. Všichni očkovaní mají k dispozici dva preventivní PCR testy a rozočkovaní dokonce testů pět. Využijte je. A do té doby, než budete mít výsledky, tak se potkejte s blízkými přes některou formu distančního setkávání. Přes telefon, videokonferencí nebo jakkoliv jinak, abyste je ochránili.

2) Udržujte od ostatních dostatečnou vzdálenost - a to i s rodinou a přáteli!

Pokud se setkáváte s přáteli nebo členy rodiny, se kterými nesdílíte společnou domácnost, dodržujte od sebe dostatečnou vzdálenost.

3) Setkávejte se nejlépe venku!

Advent i vánoční čas je neodmyslitelně spjatý s návštěvou blízkých a přátel. Prosím, pokud to je možné, zvolte pro vaše setkání raději než obývací pokoj procházku venku.

4) Na návštěvu pouze v malém okruhu osob!

Pokud plánujete návštěvu kamarádů nebo rodiny ve vnitřních prostorách, neprve si ověřte, že se všichni cítíte dobře. Zvolte menší osazenstvo a kratší návštěvu, snažte se dodržovat dostatečné rozestupy a hygienu rukou. Zvažte také omezení fyzických kontaktů (objetí, podání rukou). V Izraeli třeba není vůbec zvláštní, že hosté sami ukazují certifikát o očkování nebo negativním testu. Pokud jste v místnosti se seniory, doporučujeme nosit respirátory.

5) Větrejte.

Když budete se svými blízkými v jedné místnosti, dbejte na pravidelné větrání, nejlépe každých 20 minut alespoň na pět minut.

6) Jeden telefonát navíc - udělejte někomu radost!

Pokud budete chtít někomu udělat radost, nebo se sami cítíte osaměle, zavolejte rodině či přátelům. I když spolu nemůžete být fyzicky, buďte v kontaktu.

7) Jdete nakoupit? Nakupte i svým blízkým.

Pokud jdete nakoupit přímo do obchodu, zkuste si to naplánovat tak, aby v té době nebylo v obchodě moc lidí. Pokud už na nějaký ten nával narazíte, tak se držte dál. Určitě si dezinfikujte ruce, nesahejte si během toho na obličej a noste respirátor. Na nákup nechoďte celá rodina, ideálně po jednom, a pokud můžete, nakupte i svým prarodičům. Nezdržujte se v obchodě moc dlouhou dobu!

8) Nakupujte dárky i potraviny na dálku.

Nebojte se klidně jít do kamenného obchodu. Jen si hlídejte, abyste dodržovali rozestupy a po celou dobu jste měli dobře nasazený respirátor. A nestyďte se při odchodu z obchodu dezinfikovat ruce. Ale pamatujte, že téměř každý obchod má dnes svůj e-shop. Vyhněte se davům v obchodech a objednejte dárky i potraviny přes internet. Je to pohodlné a covid bezpečné.

9) S vánočními večírky počkejte.

Nastává období vánočních večírků. Chtěl bych vás opravdu vážně požádat, abyste je odložili. Současná situace na to, aby se na jednom místě potkávaly velké skupiny lidí bez respirátorů, zkrátka není. Existuje příliš velké riziko, že se někdo na takové akci nakazí. A nejde jen o párty v restauracích, ale i oslavy ve firmách. Je to zbytečný risk, který může pro mnohé znamenat zkažené Vánoce v izolaci, v tom horším případě v nemocnici.

10) Pomozte nám s očkováním.

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Prosím, pomozte nám přesvědčit ty, kteří ještě nejsou naočkovaní, aby se nechali naočkovat. Každého, koho se vám podaří přesvědčit, se počítá. Protože tím snižujeme riziko zaplnění nemocnic. Je naivní se domnívat, že tato vlna nákaz je poslední. S koronavirem se musíme naučit žit, ale to bude možné pouze tehdy, pokud budeme naočkovaní. Prosím, pomozte nám. A pokud můžete, nechte si dát posilující dávku.

11) Buďte opatrní na Silvestra.

Buďte opatrní při oslavách Nového roku. Z pohledu šíření koronaviru jde o jedno z nejrizikovějších období vůbec. Vyhněte se větším skupinám lidí a vydržte to tentokrát bez bujarých večírků. Pokud už zamíříte mezi lidi, hlídejte si rozestupy a noste respirátor.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hafblaf ( 9. prosince 2021 23:21 )

Koho poslouchat. Pán Bůh přikazoval: milujte se a množte a měl jen 10 přikázání.

krapotkin ( 9. prosince 2021 20:28 )

Vojtěchu, jsem nucen uposlechnout tvé rady, protože mi tvoji podřízení, rusky mluvící mastičkáři v nemocnici v Mostě, vyvraždili celou rodinu.

laskava ( 9. prosince 2021 20:03 )

Paní Bubílková má 69 let. Podle jejich slov "neměla na výběr". Ale měla. Užívat si důchodu. Pokud se rozhodla, že se nechá vydírat, je to její rozhodnutí a žadonění o soucit prostě není na místě.

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 19:42 )

já myslim že nikdo nedodržuje nic. Je na čase aby kovidový dispečink táhnul kamsi a už se nevrátil. Postavit hospodářství na kovidu a zadlužit zemi.

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 19:39 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa