Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Už i hroši se nakazili covidem: Dvě samice v zoo mají rýmu a pozitivní test

Autor: ČTK - 
5. prosince 2021
08:11

V zoologické zahradě v Antverpách se potvrdilo onemocnění covidem-19 u dvou hroších samic. Podle ošetřovatelů by mohlo jít o první známý případ covidu-19 u tohoto druhu, uvedla agentura Reuters.

Hrošice Imani a Hermien jsou staré 14, respektive 41 let a kromě rýmy nemají žádné příznaky. Zoo je nicméně preventivně přemístila do karantény.

„Pokud vím, je to u tohoto druhu poprvé. Celosvětově byl tento virus zaznamenán především u lidoopů a kočkovitých šelem,“ uvedl veterinář antverpské zoo Francis Vercammen. Předpokládá se, že se koronavirus přenesl ze zvířete na člověka, a je prokázáno, že se dostal i z člověka na zvíře.

Domácí zvířata včetně koček, psů a fretek se nakazila po kontaktu se svými majiteli. V zoologických zahradách byly zaznamenány případy koronaviru u zvířat, jako jsou velké kočky, vydry, primáti a hyeny.

Nemoc se rozšířila také v chovech norků a mezi volně žijícími zvířaty, například jeleny.

Zoo v Antverpách příčinu nákazy vyšetřuje. Žádný z ošetřovatelů neměl v poslední době příznaky covidu-19 ani nebyl pozitivně testován na tento virus, uvedla zoo v belgickém městě.

Video  Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. prosince 2021 14:47 )

jak se můžou hroši nakazit, když mají rozestupy a jsou pod širákem.

Lomikel ( 5. prosince 2021 10:57 )

nesmysl.
stačí jen nechovat hrocha jako domácího mazlíčka...

hafblaf ( 5. prosince 2021 10:15 )

Ano, asi bude nutné očkovat celou planetu, nejlépe několikrát do roka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa