Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Varování bohatým státům: Pomozte s očkováním chudých zemí, nebo čekejte další mutace a šoky

Autor: tsv - 
3. prosince 2021
05:00

Nejbohatší státy světa musí pomoct chudým zemím s jejich očkovacími programy, uvedla hlavní ekonomka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) . Pohrozila nekonečným cyklem šoků pro ekonomiku, rostoucí inflací a zpomaleným ekonomickým růstem do budoucna, který by mohly mít na svědomí další nově vznikající mutace koronaviru.

Mutace omikron by podle Laurence Boonové mohla výrazně negativně ovlivnit velké světové ekonomiky, přesně odhadnout celkový dopad zatím ale nejde, řekla pro web televize Sky News. Dodala, že omikron a jeho rozšíření hraje v této chvíli roli zásadní připomínky – finančně bohaté státy utrpí víc, když na vakcinační programy nepřispějí.

Úleva pro celý svět za minimální ztráty

Dotace vakcinací v chudých zemích by pro velké ekonomiky podle Boonové představovaly jen frakci veškerých nákladů vynaložených za posledních 18 měsíců. Zároveň by přitom znamenaly obrovskou úlevu a pomoc do budoucna, a to nejen pro ně, ale pro celý svět.

„Dokud nebude naočkovaná veškerá světová populace, nové varianty by mohly vyžadovat další restrikce,“ vysvětlila Boonová. „My jakožto země G20 jsme na podporu vlastních ekonomik daly 10 miliard dolarů. Poskytnout vakcíny celému světu stojí 50 miliard,“ doplnila.

„Dokud svět zůstane tak, jak je teď, země budou muset svoje ekonomiky zase pozastavovat a zavírat hranice, což naruší globální řetězovou produkci,“ pokračovala ekonomka.

Předtím, než se objevila mutace omikron, OECD sledovalo postupné zlepšování a ekonomický růst. S tím ale v mnoha státech přišla i rapidní inflace. Organizace na základě své předpovědi pro Británii a Spojené státy varuje před 4,4procentní inflací.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa