Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Možný důvod k optimismu: Ukončí omikron pandemii? Expert zmínil vánoční dárek

Autor: mv, sova - 
1. prosince 2021
05:00

Zhouba, nebo spása? Rychle se šířící jihoafrická mutace koronaviru omikron vyděsila celý svět. Podle epidemiologa Romana Prymuly (57) však může udělat za pandemií tečku, jasno prý bude za 14 dní.

Nová mutace se během několika dní od jejího objevení rozšířila téměř do celého světa, podle expertů by však neměla způsobovat tak velkou úmrtnost. „Zatím toho nevíme dostatek, data z Jihoafrické republiky jsou ale slibná v tom, že ty průběhy nebyly úplně nejtěžší,“ řekl Blesku epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Do dvou týdnů budeme vědět více

Kombinace vysoké nakažlivosti a lehčího průběhu u omikronu by mohla vytlačit dosud dominantní variantu delta. „To by vedlo k vyřešení neustále opakujících se pandemických vln, protože pak by došlo k poměrně rychlému šíření po světě a nemělo by to klinické dopady,“ vysvětlil Prymula.

Do Vánoc bude jasno? Podle německého zdravotnického experta Karla Lauterbacha bude o dopadu omikronu na Evropu jasno během 14 dní. „Pokud se prokáže, že omikron způsobuje mírnější formu onemocnění, byl by to předčasný dárek k Vánocům,“ uvedl Lauterbach na twitteru.

Nová varianta děsí svět

Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek „znepokojivá“ si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.

WHO v pondělí uvedla, že virový kmen omikron představuje „velmi vysoké“ riziko a pravděpodobně se začne šířit v mezinárodním měřítku.

sasajetuo5zas ( 2. prosince 2021 08:08 )

Máme v rodině stejně jako MY NAOČKOVANOU zdr. sestru z ÁRA ( nejmenované nemocnice) abych ji neudělal problémy - pracuje na tomto oddělení přes 25 let !

Vzhledm k tomu že COVID 19 prodělala z manželem o NEOČKOVÁNÍ NECHTĚLA ani slyšet vzhledem k ÚMRTÍM zmiňovaného ÁRA a tamních NEOČKOVANÝCH pacientů !

Novináři výzva : šiřte dál pravdu o přenosu nákazy NEOČKOVANÝCH a NEROZUMNÝCH obyvatel nejen v ČR !

sIafkins ( 2. prosince 2021 07:52 )

To o tobe vime Mirku-Kalousku

sIafkins ( 2. prosince 2021 07:51 )

To nevím, tak moc tě neznám, ale když to o sobě říkáš.

slafa ( 2. prosince 2021 02:32 )

Tady nejaky blb

mikes15 ( 1. prosince 2021 21:55 )

Očkovat se nedám, budete nás antivaxery kropit z vrtulníku krátkýma dávkama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa