Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš a Fiala společně podpořili smělý plán: 1 milion naočkovaných Čechů za týden?

Aktualizováno -
30. listopadu 2021
11:48
Autor: ČTK, sova - 
30. listopadu 2021
08:41

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku v úterý na Úřadu vlády ČR představila projekt s názvem „Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům“. Cílem akce je snížit tlak na nemocnice, které v posledních dnech čelí velkému náporu pacientů s onemocněním covid-19. Iniciativa vyzvala ambulantní lékaře, aby se zaregistrovali a nabídli několik hodin ordinační doby ve svých ordinacích k očkování. Za týden je podle nich možné podat až milion třetích dávek.

Tiskové konference ve Strakově akademii se zúčastnil předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) i designovaný premiér Petr Fiala (ODS). Za inciativu byl jednání a brífinku po něm přítomen stomatolog Radek Mounajjed.

Premiér v demisi a nový designovaný premiér mají společnou tiskovou konferenci, to tu ještě nebylo,“ komentoval situaci Babiš a dodal: „Ale myslím, že když jde o životy našich spoluobčanů, tak je dobře, že tady spolu stojíme a že chceme podpořit iniciativu Lékaři pomáhají Česku, se kterou máme už zkušenosti, protože jsme realizovali projekt O2 Universum, kde bylo fantastické očkovací centrum,“ řekl šéf vlády v demisi.

Skupina PPF nabízí prostory pro očkovací centrum v pražské O2 areně za symbolické nájemné, uvedla. Podle Babiše má stát nabídku celého patra v Kotvě.

Babiš by chtěl i seminář o očkování

Musíme se připravit na takové očkovací kapacity, jaké jsme měli v červnu, kdy jsme dokázali očkovat až 130 tisíc lidí denně. (...) Myslím si, že kromě této iniciativy by bylo dobré ziniciovat nějaký seminář nebo nějaké setkání za podpory hlavně našich televizí, kde by odborníci vysvětlili, že očkování je jediné řešení boje proti covidu,“ dodal Babiš. Praktičtí lékaři ve svých ordinacích podle něj za týden podali zhruba 80 000 dávek. 

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vítá designovaného premiéra Petra Fialu (ODS) během příchodu do Strakovy akademie (30. 11. 2021) Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vítá designovaného premiéra Petra Fialu (ODS) během příchodu do Strakovy akademie (30. 11. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

Je potřeba rozvíjet obě cesty, podporovat velkokapacitní centra a na druhou stranu i to, aby praktičtí lékaři a pojišťovny aktivně oslovovali neočkované,“ řekl k tomu Fiala. 

„Jsou situace a chvíle, kdy je potřeba ukázat společnou vůli a myslím, že boj s nemocí covid-19 takovou situací bezpochyby je,“ dodal.

Mounajjed: Když bylo možné Nagano, je možné i tohle

Podle Mounajjeda není možné, aby národ, který vybojoval „zlatou v Naganu“, nezvládl vyočkovat milion dávek za týden. Na dotaz ČTK upřesnil, že ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informačních technologie (NAKIT) by měl vzniknout jednoduchý systém, v němž by se lékaři zaregistrovali, vyčlenili část ordinačních hodin a odhadli počty lidí, které by v nich mohli naočkovat. Automaticky by se jim tak objednaly i vakcíny.

Zájemci o očkování třetí dávkou by si pak mohli lékaře v okolí vybrat na interaktivní mapě a přímo k němu se přihlásit. Nemusí jít ani o pacienty dané ordinace.

Apeluji na své kolegy v ambulantní sféře, aby vystoupili ze své komfortní zóny a aby se na našem webu přihlásili do dobrovolnického seznamu,“ vyzval.

„Co se stane v příštích 14 dnech už nikdo neovlivní“

Podle matematika René Levínského tvoří v současné době očkovaní na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích 30 procent. Pokud by se polovině z lidí, kteří jsou pět měsíců po dokončeném očkování podařilo naočkovat brzy třetí dávku, snížil by se počet těchto lidí na JIP na polovinu. Průzkumy podle něj ukazují, že dvě třetiny očkovaných třetí dávku dostat chtějí, je to tak jen otázka rychlosti a logistiky.

„Co se stane v nemocnicích v příštích 14 dnech, to už nikdo neovlivní. Každá aplikace třetí dávky toho člověka ochrání tak, že se neobjeví v intenzivní péči a s vysokou pravděpodobností ani v nemocnicích,“ uvedl přednosta Kliniky anestezie a resuscitace Fakultní nemocnice Královské Vinohrady František Duška.

Podle něj by rychlé naočkování lidí třetí dávkou ulevilo nemocnicím v lednu, únoru a březnu. „Teď meleme z posledního. Iniciativa by umožnila z toho sprintu neudělat maraton,“ dodal.

Více než 70 procent lidí s dvěma dávkami chce i třetí

Podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku je v zemi 2,4 milionu lidí, kteří mohou dostat posilující dávku vakcíny proti covidu a ještě ji nedostali. Po pěti měsících po podání druhé dávky přitom účinnost očkování klesá téměř na polovinu, posilující dávka ji ale vrátí na 90 procent, uvádí iniciativa. Zároveň zmiňuje průzkum organizace PAQ Research, podle kterého je více než 70 procent lidí s dvěma dávkami ochotno se okamžitě nechat očkovat i třetí posilující dávkou.

„Pokud pomocí posilující dávky obnoví milion lidí svou imunitu, a to za jediný týden, naprosto změníme dynamiku epidemie,“ uvádí iniciativa. Podle jejích odhadů očkování posilující dávkou ochrání před hospitalizací 3000 lidí, před vážným průběhem téměř 500 a to za jediný měsíc od zahájení akce. „Efekt bude ve skutečnosti ještě větší, neboť mimo rizika hospitalizace snižuje posilující dávka i riziko přenosu,“ uvádí iniciativa Lékaři pomáhají Česku na webu.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Česku dosud aplikováno 13,37 milionu dávek vakcíny proti novému typu koronaviru. Ukončené očkování má 6,34 milionu lidí, což představuje 67,9 procenta populace ve věku od 12 let, pro kterou je vakcína schválena. Posilující třetí dávku dostalo více než 788.000 očkovaných. Nárok na přeočkování mají nyní lidé půl roku po dokončeném předchozím očkování. Senioři nad 60 let a lidé chronicky nemocní si mohou od této středy nechat dát posilující dávku už po pěti měsících.

Očkování proti onemocnění covid-19 je v Česku dobrovolné. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) ale v pondělí oznámil, že jeho resort připravuje vyhlášku o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. Od začátku března příštího roku by se tak povinnost nechat se naočkovat týkala kromě seniorů také zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, hasičů, policistů, vojáků, celníků nebo vězeňské služby.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 1. prosince 2021 17:11 )

Naprat do někoho paušálně vakcínu není řešení a navíc je tu Hipokratova přísaha kdy žádný doktor do Vás nevrazí jehlu s něčím čemu nevěří. A Vojtěch doktor není je právník a podržtaška.

Jirik-ta ( 1. prosince 2021 17:09 )

to si myslí každý i ty kašpárku. Skutečně je covid tak nebezpečný jak nám ho média předkládají???

Jirik-ta ( 1. prosince 2021 16:25 )

Teď ještě do koho tu jehlu vrazit tím jejich experimentem a kolik dávek zvládnu a v jakém intervalu.? Je potřeba připomenout že : Základní fakta o mRNA vakcínách pro rádoby mediální experty:
0. Celý S-protein je zodpovědnou molekulou za patologické projevy infekce covid-19. Přitom neexistuje kontrola nad mírou exprese S-proteinu po vakcinaci mRNA vakcínou - z toho plyne, že u pacientů s vysokou mírou exprese S-proteinu dojde k příznakům shodným s infekcí.
1. Neexistuje kontrola nad místem exprese S-proteinu - z toho plyna zasažení různých tkání a orgánů.
2. Posílení nemoci protilátkami z mRNA vakcíny, může nastat při některé z mutací, variant covidu.
3. Nemožnost rozpustit krevní sraženiny enzymy - (s1-protein + fibrinogen= nerozpustná krevní sraženina)
4. Spike SARS–CoV–2 zhoršuje opravu poškození DNA a inhibuje rekombinaci V(D)J in vitro
6. Ministr A. Vojtěch není doktr ale právník
7. "jsem bytostně přesvědčen" není argument hodný profesionála
Je zhruba 400 000 nenaočkovaných seniorů. Bez toho aniž by je cov-19 vážně zasáhl. tzn bez příznaků.
Kolik zvládnou dávek po pvinném očkování tímto experimentem??

Heil_Babisch ( 1. prosince 2021 06:25 )

Spi sladce.

kedris ( 1. prosince 2021 04:42 )

ještě to 90% (zatím) žijících nepochopilo?? jim nejde o vás, ale o zisk, jestli dožijete do švestek je jim úplně jedno, čím lépe pro ně, tím hůř pro vás..půjdou i přes mrtvoly..celá strakovka v tom jede...bonus za 75% naočkovaných je na cestě, zlatý balík, jsou to korytáři...takže dobrovolná eutanasie?? díky nemusím mít všechno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa