Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

První případ omikronu v Česku potvrzen u nakažené ženy! Hamáček zmínil prioritu

Aktualizováno -
29. listopadu 2021
13:21
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2021
08:45

Žena z Liberce má koronavirovou variantu omikron. Definitivní výsledek testu v pondělí oznámila liberecká nemocnice. Jde o první takový případ v republice. Se ženou cestovali také čtyři lidé z Prahy. Hygienici jim nařídili karanténu. Hygienické stanice budou prioritně trasovat kontakty v okolí ženy, kteá přicestovala z Namibie, uvedl po zasedání Ústředního krizového štábu jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD).

„Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd,“ řekla ČTK primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

Liberečtí hygienici prověřují kvůli variantě omikron dalších sedm lidí, kteří letěli s nakaženou ženou letadlem z Dubaje. Odběry zajistí mobilní tým.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že s ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy.

V Olomouckém kraji zatím k dnešnímu dni nemají žádný případ koronaviru s variantou omikron. „Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla na dotaz ČTK krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Člověk ze středních Čech, který byl v kontaktu se ženou z Libereckého kraje nakaženou variantou omikron, má negativní test na covid-19.

Spolucestující jsou v izolaci

„Epidemiologickým šetřením byly postupně zjištěny další čtyři osoby s trvalým bydlištěm v Praze, které s pozitivní ženou cestovaly po Namibii,“ potvrdil mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Pražští hygienici všem čtyřem těmto lidem nařídili striktní dvoutýdenní domácí karanténu a testy, první sérii z nich už čtveřice absolvovala. „Čeká se na jejich vyhodnocení. Výsledky vyšetření dosud nemáme k dispozici,“ doplnil mluvčí. Dva lidé ze čtveřice jsou podle něj plně očkovaní, jeden ve 180denní lhůtě po prodělaném covidu-19 a jeden očkován nebyl.

Hygienici podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) na jednání ÚKŠ uvedli, že již kontaktovali všechny lidi, kteří cestovali společně s ženou. „Jsou v izolaci,“ řekl Hamáček.

Sekvenování vzorků dalších lidí z Afriky či Izraele

Podle Hamáčka se opatření v podobě trasování hygieniků týkají pěti krajů. „Probíhá u kontaktů prioritní trasování a hygienické stanice mají pokyn sekvenovat vzorky od všech, kdo jsou covid pozitivní a byli na celém kontinentu v Africe, v Izraeli či Hongkongu,“ uvedl.

Ocenil, že nouzový stav umožnil nařídit samoizolaci lidem, kteří se vracejí z rizikových zemí. „To by bez něj nešlo, protože tak rozhodl soud,“ vysvětlil.

Na jižní Moravě prověřují 9 lidí z letadel

Hygienici v Jihomoravském kraji nyní prověřují devět lidí z mezinárodní letů, v nichž se u jiných cestujících potvrdila varianta omikron. Ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek ČTK řekla, že prověřovaní nemají žádné zdravotní problémy a dnes podstoupí PCR test.

Výsledky by mohly být dnes večer, nebo v úterý. Případy nesouvisí s ženou z Liberce, u které se dnes jako u první v ČR omikron potvrdil.

„Tyto osoby jsme kontaktovali, ověřili jejich zdravotní stav a odeslali na PCR testy. Lety byly 21. listopadu, ti lidé už tady nějaku dobu fungují zcela normálně, nic jim není,“ uvedla Ciupek. Část z prověřovných je očkovaná, část ne, někteří byli po příletu v samoizolaci. „V této situaci s omikronem ale půjdou všichni na testování bez ohledu na očkování,“ poznamenala Ciupek.

Na fotografické expedici

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v neděli ve svém videopořadu na sociálních sítích uvedl, že žena byla v Namibii s fotografickou expedicí. U dalších zatím čtyř členů skupiny jsou podle něj testy na koronavirus negativní.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu do Česka z pobytu v některých jihoafrických státech minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázán.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 29. listopadu 2021 16:13 )

já myslím že už je to roztahané po republice. Vojtěch na honem povinná vakcinace, ale ta vakcína už je k ničemu.

Stano1963 ( 29. listopadu 2021 16:11 )

Holanďané to dovezli nejspíš na fotbal, bylo jich tu cca 3 000. Tak se to šířilo na začátku v Itálii a Španělsku, také fotbal

Jirik-ta ( 29. listopadu 2021 16:10 )

Mnozí si neuvědomují závažnost toho, co se ve skutečnosti děje. Jedním z nejlepších způsobů objasňování věcí je poukázání na podobné příklady nebo přirovnání ke známým situacím.

• Téměř 90 procent Němců schvalovalo restrikce pro Židy, protože byli „nebezpečím pro společnost“.
• Nejprve probíhalo vyhlazování tak, že Židy posílali „k lékaři na injekci“, ten jim píchl injekci se slovy, že se jim teď uleví a za pár minut zemřeli.
• V táboře se všichni lékaři několik let soustavně věnovali masovému vyvražďování a pokusům na lidech.
• V táboře panovala „mentalita poslušnosti“ až do osvobození. Pocit, že když budu loajální k tomu, kdo mě vězní, tak to bude lepší.
• Každý, kdo se při vstupu do „sprch“ pokusil o odpor, byl zpacifikován nejen místním kápem a esesaky, ale otočili se proti němu i samotní Židé se slovy: „Vždyť to s námi myslí dobře, jdeme se konečně umýt!“
• Až do posledního dechu hráli Židé s Němci uvedenou hru na „přestěhování, konečné řešení, oběť pro společnost, nástup na vlak, sprchování". Nikdo nezpochybňoval pravdivost celého projektu.
• Násilně se rozdělovaly rodiny. Lidé, kterým se to stalo, neprotestovali. Ani slovně.
• Tábor byl prolezlý udavači tak moc, že ​​vzpoura byla nemožná. Lidé se otočili raději jeden proti druhému, než proti utlačovatelům.
• Pokud se někomu podařilo utéct (ne přímo z tábora, ale z prací, které prováděli přes den) a upozornil na tento problém, byl označen za blázna. „Něco takového se přece nemůže stát.“
• Po válce bylo při soudních procesech nejčastější obhajobou to, že dotyčný člověk jen dělal svou práci. Jen poslouchal příkazy a nařízení.

Ten, kdo zapomněl svou minulost je odsouzen ji znovu prožít!

Stačí zhlédnout dokumenty o II. světové jak to začalo s fanatikem Hitlerem..
Dnešní doba je jiná v covidu, najdou se i tací fanatici co mě označí "cejchem s hvězdou i bez" žádné brblání a najdou si kámen. "Běsící tvořící dav, který už neví proč se stal davem" Panika lidí bez rozmyslu je facisnující v Den kobylek

Jirik-ta ( 29. listopadu 2021 16:08 )

ono těch lidí bude víc co to mají, ale o těch se neví. Vojtěch to má zkrátka jako vždy pod kontrolou. Sebe neuhlídal. Primitiv jeden.

Jirik-ta ( 29. listopadu 2021 16:06 )

Posílení nemoci protilátkami z mRNA vakcíny, může nastat při některé z mutací, variant covidu. Nemožnost rozpustit krevní sraženiny enzymy - (s1-protein + fibrinogen= nerozpustná krevní sraženina)
http­s://ces­kobez­cenzu­ry.cz­/2021/­11/blo­g/proc-odbornici-odmitaji-ockovani-mrna/
(36 min. videa)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa