Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děs z nové mutace v JAR: Nejezděte tam, varuje Čechy Vojtěch. Maďar zmínil rizika

Aktualizováno -
26. listopadu 2021
19:22
Autor: ČTK, sova, simao - 
25. listopadu 2021
18:09

Jihoafrické úřady ve čtvrtek potvrdily, že se v zemi šíří nová varianta koronaviru. Varianta vykazuje mutace, kvůli kterým by mohla být nakažlivější. Světová zdravotnická organizace ji označila za znepokojivou a přiřadila jí řecké písmeno omikron. Všichni Češi vracející se z JAR a dalších zemích v regionu budou muset po návratu minimálně na deset dnů do izolace, schválila kvůli mutaci vláda. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Epidemiolog Rastislav Maďar varoval: „Rychlost s jakou nastoupila výrazně předčila i deltu.“ Opatření se řeší i v Česku, potvrdil Adam Vojtěch (za ANO).

Podle vědců nová varianta, která nese název B.1.1.529, nese „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější. Podle úřadu se nová varianta rychle šíří v nejlidnatější provincii Gauteng a v menší míře i na zbytku území JAR. Varianta byla zachycena i v Botswaně a Hongkongu, kam ji zřejmě zavlekl cestující z Jihoafrické republiky.

Laboratoře v České republice ani v rámci Evropy v tuto chvíli nehlásí záchyt pozitivního vzorku varianty koronaviru B1.1.529. Národní referenční laboratoře (NRL) Státního zdravotního ústavu i další laboratoře v České republice jsou schopny tuto variantu detekovat.

V mezinárodní databázi GISAID je v tuto chvíli nahlášeno 66 případů, z toho 58 záchytů varianty B 1.1.529 z Jihoafrické republiky (JAR), 6 z Botswany a 2 hlásí Hong Kong. O vlastnostech této variatny ještě není mnoho známo, míru nebezpečnosti v tuto chvíli není možné komentovat,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

„To co předvádí nová varianta B 1.1.529 v JAR nevypadá pro svět vůbec dobře. Rychlost s jakou nastoupila výrazně předčila i deltu,“ uvedl na twitteru český epidemiolog Rastislav Maďar.

„Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru, která vypadá podle prvních analýz jako velmi nebezpečná. Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit. Řešíme opatření, jak zabránit šíření tohoto viru v ČR. Ještě dnes představíme konkrétní kroky, které přijmeme,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Omezení vstupu do ČR z 8 zemí Afriky

Od soboty nebudou moci do České republiky vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin v osmi afrických zemích - Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii.

Pro všechny Čechy, kteří se budou z těchto zemí vracet, je od soboty povinná desetidenní samoizolace.  I toto nařízení platí od soboty. Vojtěch apeluje na Čechy, aby do těchto zemí, pokud možno, vůbec necestovali.

Občané ČR a EU a držitelé dlouhodobých pobytů v ČR tak budou moci učinit za přísných epidemiologických podmínek. Nejsou doporučeny cesty do těchto oblastí. Opatření zatím platí do 12. prosince. Na twitteru to oznámil ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD).

Reakce z Británie i Německa

Úřady v JAR uvedly, že zatím mají příliš málo údajů, aby plně vyhodnotily dopady nové varianty. Podle ministra zdravotnictví Joea Phaahly se vláda zatím nechystá zavést další opatření kvůli výskytu nové varianty.

Už ve čtvrtek lety z JAR a některých sousedících zemí pozastavila Británie. Učinila tak kvůli obavám, že by nová varianta koronaviru mohla snížit účinnost vakcín proti covidu-19, píše Reuters.

Jihoafrické ministerstvo zahraničí dnes označilo britské rozhodnutí zakázat lety z JAR za „patrně unáhlené“, jelikož WHO zatím v souvislosti s novou variantou nevydala žádná doporučení.

„Naše bezprostřední obavy jsou škody, které toto rozhodnutí způsobí jak turistickému průmyslu, tak podnikům obou zemí,“ uvedla ministryně zahraničí Naledi Pandorová v prohlášení a dodala, že Jihoafrická republika bude jednat s britskými úřady a pokusí se je přimět, aby své rozhodnutí přehodnotily.

K opatřením však přistupují i další státy. Německo podle médií označí JAR za oblast s mutacemi koronaviru, což znemožní cestování. Šéf úřadu kancléřky Helge Braun očekává zákaz letů.

Singapur kvůli nové mutaci koronaviru neumožní vstup do země lidem, kteří nedávno navštívili Jihoafrickou republiku, Botswanu, Lesotho, Mosambik, Namibii a Svazijsko. Hraniční kontroly cestujícím z JAR a dalších pěti afrických zemí zpřísní Japonsko.

WHO vede dokonce dva seznamy variant

V Jihoafrické republice vědci poprvé zachytili vícero variant koronaviru. Varianta beta je na seznamu rizikových variant WHO kvůli své vyšší nakažlivosti. Země letos zachytila také variantu C.1.2, která se ale výrazněji neprosadila a připadá na ni jen malé procento nákaz v posledních měsících.

WHO vede dva seznamy variant. Na rizikovém seznamu jsou čtyři varianty, včetně delty nebo alfy. Na seznamu variant, které WHO zkoumá, protože jsou potenciálně nebezpečnější, jsou v současnosti dvě položky - mí a lambda. Jednotlivé varianty WHO pojmenovává písmeny řecké abecedy.

Novou variantu koronaviru B.1.1.529 zařadila mezi znepokojivé. Organizace to dnes oznámila po konzultacích s experty. Znepokojivé varianty jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně i nyní převládající varianta delta. Nejnovější variantě přiřadila WHO řecké písmeno omikron.

Země už chtěla mít naočkován dvojnásobek lidí

Jihoafrická republika požádala americké firmy Johnson & Johnson a Pfizer, aby pozastavily dodávky svých vakcín proti covidu-19. Země, kde je plně naočkováno kolem 35 procent dospělých, má nadbytečné zásoby, tempo očkování kvůli malému zájmu zpomaluje. S odvoláním na jihoafrické ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

Šedesátimilionová země už chtěla mít naočkován dvojnásobný počet lidí, než má teď. Původně bylo očkování pomalé kvůli nedostatku vakcín, nyní jsou zásoby nadbytečné.

Zástupce ředitele odboru na ministerstvu zdravotnictví Nicholas Crisp řekl, že je ve skladech 16,8 milionu očkovacích dávek, což podle mluvčí ministerstva znamená zásobu na 158 dní.

Mezi lidmi panuje „apatie a nerozhodnost“

Stavros Nicolaou z firmy Aspen Pharmacare sdělil, že vakcíny původně určené pro tuto zemi budou poslány do jiných afrických států. Podle něj bude navážení vakcín v zemi pozdrženo do prvního čtvrtletí příštího roku. Ve firmě Aspen se v Jihoafrické republice vakcíny balí.

Jihoafrická vláda by chtěla vakcinaci urychlit, ale mezi lidmi panuje „apatie a nerozhodnost,“ řekl Shabir Madhi, který v zemi vedl klinickou studii pro vakcíny firmy AstraZeneca. Vláda zřídila mobilní vakcinační centra a otevřela očkování i věkové skupině od 12 do 17 let.

Jinde v Africe je očkování ještě pomalejší. Keňské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že očkování vzdorují určité skupiny obyvatel. „Plně naočkováno je pouze 18 procent starších občanů,“ řekl ministr zdravotnictví Mutahi Kagwe. V některých okresech se tempo ještě zpomalilo, když tam byl v říjnu ukončen zákaz nočního vycházení.

dixid ( 27. listopadu 2021 04:44 )

No ja nevim ,kde na to prisla mistni redakce, ale JAR vydalo prohlaseni, ze neni nic overeno a unahlene akce v EU nemaji oporu v datech... Kde se asi stala chyba ?

southPointe ( 27. listopadu 2021 01:24 )

Vidim to stejne,lidi si zvykaji a neboji se dost tak je treba pritvrdit.

sosk ( 26. listopadu 2021 22:24 )

Děsný blábol.

sosk ( 26. listopadu 2021 22:23 )

Děkuju za reakci. je to krušné. Když se nad tím zamyslíme tak s tím mnozí už dávno kšeftují a kalkulují.

viho ( 26. listopadu 2021 20:58 )

V zemi původu tohoto koronaviru, tedy Číně, tohle moc dobře vědí. Proto se tak úzkostlivě řídí politikou zero covid, tedy žádný covid, a mají přísné karantény. Možná je Vojtěch čínským agentem a má za úkol vylidnit Česko, aby se sem mohli nastěhovat Číňané. Jinak lze těžko vysvětlit tu liknavost a neschopnost Babišovy vlády cokoli řešit. Hlavně to promořování škol a vyvražďování učitelů, které se teď děje, je těžko pochopitelné. Ale Čínská kulturní revoluce také byla založena na likvidaci učitelů, takže asi to se teď děje v Česku. Během dalších vln koronaviru vymřou všichni učitelé a Čína mileráda dodá své a úředním jazykem v Česku bude Čínština...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa