Expert na whisky se kvůli čichu a chuti odřízl od světa: 2 roky v dobrovolné karanténě
Britský expert na whisky se rozhodl pro dobrovolnou domácí izolaci ještě několik týdnů předtím, než místní vláda vyhlásila první celostátní opatření v rámci boje s covidem. Od loňského února tak jednatřicetiletý Blair Bowman nevytáhl paty ze svého domu, a to hlavně kvůli obavám z potenciální ztráty čichu a chuti. S lidmi se setkává výhradně online a společnost mu dělá jen jeho partnerka.
Bowman bedlivě sleduje vývoj pandemie již od prosince roku 2019, kdy Čína poprvé veřejně ohlásila šíření nové nemoci. Jakmile se tedy roznesla informace o jednom z nejčastějších příznaků nákazy – ztráty čichu a chuti –, rozhodl se raději začít vyhýbat jakémukoli potenciálnímu riziku.
Doma se s partnerkou zamkl loni v únoru. S přáteli si vyšel jen párkrát během léta, kdy se covidová incidence držela velmi nízko a Británie rozvolnila veškerá opatření. I tak se ale neodvážil vstoupit do veřejných podniků a mezi sebou a svými známými neustále udržoval velkou vzdálenost.
Nyní se Blair s přítelkyní drží ve svém domě v Edinburghu, suroviny si nechávají dovážet ze supermarketu a ven chodí jen na pravidelné procházky o samotě. Ačkoli se jejich život změnil k nepoznání, oba jsou naprosto spokojení. „Od začátku žijeme v téhle malé bublině a tehdy jsme se rozhodli počkat, až se to přežene,“ řekl pro server Mirror Blair.
Velké obavy ze ztráty chuti a čichu
„Pro mě byla ztráta čichu a chuti tak zásadní a podstatná věc, že jsem se rozhodl být více opatrný. Chuť a čich představují asi 40 procent toho, jak vnímáme svět. Hodně by mi chyběla možnost pochutnat si na dobré kávě,“ dodal. Jeho práce jednatele a kritika whisky za Blairovo drastickým rozhodnutím podle jeho slov nestála.
„Jde méně o moji práci a více o to, jak bych si užíval života,“ vysvětlil. „V pití whisky by nebyl žádný smysl, protože lidé mi říkali, že cítí pouze její konzistenci a ne chuť. Co mi ale dává naději, je to, že velkému počtu lidí se jejich smysly zase vrátí.“
Podle Blaira „dočasné výhody pobytu venku nepřevažují jeho rizika“, díky čemuž byl schopný se smířit s tím, že přichází o krásu normálního života. Dobrovolná karanténa mu navíc nebrání v komunikaci s lidmi z různých koutů světa. „Mohu mluvit s klienty v Japonsku, Indii, Evropě i USA a nemusím ani opustit svůj obývák.“
„Každý den se bavím s přibližně dvaceti lidmi, takže nejsem odříznutý. Jsem spokojenější, než jsem kdy byl, a mému podnikání se opravdu daří,“ řekl s radostí na závěr. „Vím, že budu mít ještě hodně příležitostí cestovat, chodit na večeře a navštěvovat nová místa, jakmile na to budu připravený.“
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.