Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povinné očkování Čechů 60+? Rada pro zdravotní rizika je pro, oznámil Babiš

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2021
10:55

Budou se muset Češi ve věku 60+ povinně očkovat? Vládní rada tento návrh podpořila, oznámil před odletem na jednání s premiéry zemí V4 do Budapešti premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zvažované opatření zdůvodnil tím, že jde o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii. Vybrané profese a lidé nad 60 let by podle debaty odborníků měli být úplně naočkovaní 1. února, řekl dále Babiš. 

Vládní rada pro zdravotní rizika dnes podpořila návrh, aby se povinně očkovali proti covidu-19 lidé ve věku nad 60 let. Před odletem na jednání s premiéry zemí Visegrádské čtyřky to novinářům řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). 

Vláda v pondělí otevřela debatu o povinném očkování některých profesí, vznikne meziresortní komise, která ho posoudí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že debatu by chtěl mít uzavřenou do konce tohoto týdne a příští týden vládě předloží stanovisko ministerstva. Podle Vojtěcha se uvažuje o zdravotnících a sociálních pracovnících, Babiš hovořil i o dalších státních zaměstnancích, jako jsou vojáci, policisté nebo hasiči.

Proti nařízení očkování jako povinného se dříve stavěli zástupci současné i budoucí vládní koalice. Vojtěch na konci října řekl, že o případném povinném očkování bude muset rozhodnout nová Sněmovna, protože je pro něj třeba širší konsenzus. Kandidát na ministra zdravotnictví koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN Vlastimil Válek (TOP 09) zatím plošné povinné očkování odmítá.

„Povinné očkování bylo předmětem debaty na včerejší vládě. A my o tom mluvíme už nějakou dobu. Na včerejší vládě jsme uložili ministru zdravotnictví Vojtěchovi, aby jeho resort předložil co nejdříve, jaké profese by se povinně očkovaly. Na dnešní Radě pro zdravotní rizika k tomu padl návrh, který rada podpořila, aby se povinně očkovali i senioři nad 60 let. 60+. A to z toho důvodu, že samozřejmě tahle kategorie je nejvíc ohrožena. Takže ministerstvo na tom pracuje a očekávám, že nejpozději v úterý dostaneme jasné stanovisko, abychom mohli zahájit logistické přípravy a přípravy IT systému atd.“ vzkázal v úterý Babiš.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 24. listopadu 2021 10:29 )

http­s://ces­kobez­cenzu­ry.cz­/2021/­11/blo­g/bi­ll-gates-priznal-selhani-vakcin-co19-video/

Jirik-ta ( 24. listopadu 2021 10:29 )

http­s://ces­kobez­cenzu­ry.cz­/2021/­11/blo­g/bi­ll-gates-priznal-selhani-vakcin-co19-video/

Jirik-ta ( 24. listopadu 2021 10:27 )

to byl a bude nám všem chybět

Jirik-ta ( 24. listopadu 2021 10:25 )

napsala pravdu a to stačí

joanna5 ( 24. listopadu 2021 06:02 )

Priklad: 1 osoba s koronou,zustava doma,ceka na testy protoze termin ma az za tyden,nekteri lidi v praci se nakazi ale protoze nemaji karantenu,nakazi dalsi lidi - tak to tady fičí - toto vláda podporuje - trestny cin sireni nakazlive nemoci. Oni ale maji imunitu tak jsou beztrestni - a aby to nebylo na ně, řvou po očkování, a ještě na tom vydělají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa